Κορωνοϊός: Πώς θα ανοίξουν beach bar το καλοκαίρι – «Πυρετός» στη Χαλκιδική

Τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι χώροι για να υπάρξουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματα εστίασης τα οποία είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν την 1η Ιουνίου ανέλυσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

 «Θα είναι έξω σε υπαίθριους χώρους, θα βρούμε τρόπους για να απλώσουν καλύτερα τα τραπεζοκαθίσματα. Θα υπάρξουν κανόνες για τις αποστάσεις και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και εσωτερικούς χώρους που θα είναι ανοιχτοι μπροστά με σχετικό βάθος για να αξιοποιηθούν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα» είπε ο κ. Παπαθανάσης. Διευκρινίζοντας ακόμα περισσότερο είπε ότι «εάν δεν χρησιμοποιήσουμε κλιματιστικά θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τμήμα εσωτερικό των καταστημάτων εφόσον το άνοιγμα του επιτρέπει να το έχει στο βάθος ως ημιυπαίθριος».

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι «δεν θα είναι “σαρδέλα” τα τραπεζοκαθίσματα».

Επανέλαβε, δε, ότι ο προγραμματισμός είναι για τα καταστήματα αυτής της κατηγορίας να ανοίξουν την 1η Ιουνίου προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «αν όλα πάνε καταπληκτικά μέχρι τις 18-20 Μαΐου θα το δούμε τότε αν μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα».

Όσον αφορά τα μπαρ ξεκαθάρισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση γιατί θα ακολουθήσουν την εστίαση και αφού δούμε την αποτύπωση εκεί» συμπληρώνοντας ότι «καφέ-μπαρ που έχουν καθίσματα θα μπορούσαν να πάνε στην εστίαση». Ερωτηθείς για την εικόνα της αγοράς από τις 4 Μαΐου οπότε και άνοιξαν τα πρώτα εμπορικά καταστήματα είπε ότι «τα πράγματα είναι ομαλά, έχουμε όμως επιβάλει πρόστιμα και έχουμε κλείσει καταστήματα που δεν έχουν τηρήσει τα μέτρα ανά τετραγωνικό που έχουμε επιβάλει αλλά είναι λίγες περιπτώσεις».

Για τα μπιτς μπαρ ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι «όταν ανοίξουν θα έχουν αποστάσεις ασφαλείας οι ξαπλώστρες που θα βοηθά να μην έχουμε πιθανότητα διασποράς του κορωνοϊού».

Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες beach – bar

Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (ΚΥΑ) για την παραχώρηση αιγιαλού και δραστική μείωση των μισθωμάτων κατά 50% τουλάχιστον με ειδικότερες ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στην υγειονομική κρίση, ζητούν οι ιδιοκτήτες εν όψει του καλοκαιριού. «Όπως είναι η κατάσταση πολλά beach bar και εστιατόρια δεν θα ανοίξουν γιατί δεν θα είναι βιώσιμη η λειτουργία τους. Στο τραπέζι βάζουμε και την ασφάλεια των εργαζομένων των εποχιακών καταστημάτων η οποία θα πρέπει να διασφαλιστεί. Δεν νομίζω όμως ότι μπορούμε να βάλουμε πλεξιγκλάς στις παραλίες. Πού θα στηριχθούν αυτά; Με ένα μπουρίνι θα τα πάρει ο άνεμος. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο χώρο στις παραλίες για να αποφύγουμε το συνωστισμό». είπε στο ethnos,gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς.