Κυπριακό και ΠΓΔΜ στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά – Γκουτέρες

Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ ήταν τα τρία θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, το βράδυ της Κυριακής (σ.σ. ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας).
Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση ο κ. Κοτζιάς, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» τη συζήτηση που είχε με τον γ.γ. του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο κ. Γκουτέρες εξήρε τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό, στο πλαίσιο της συζήτησης -παρόντος του ειδικού απεσταλμένου Μάθιου Νίμιτς- ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας» να συζητηθεί μετά τον Οκτώβρη και την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών στη γειτονική χώρα, «εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός».

Κοτζιάς για Κυπριακό
Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε στον κ. Γκουτέρες τη βούληση της Ελλάδας για τη συνέχιση των συζητήσεων στη βάση των προτάσεων «που είχε διατυπώσει ο ίδιος ο γενικός γραμματέας και στις οποίες ήμασταν σύμφωνοι». Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς «υπογραμμίσαμε την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ» που κατατέθηκε την τελευταία βραδιά της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά και αφορούσε το πλαίσιο στο οποίο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις σχετικά με την κατάργηση της συνθήκης των εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα, «ένα κείμενο που το έβαλε ο γ.γ. πάνω στο τραπέζι και το οποίο αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

Για τις μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ
Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε στον κ. Γκουτέρες ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις του και επιπρόσθετα διατύπωσε την ελληνική πρόταση για την δημιουργία ενός παγκόσμιου κοινοβουλευτικού οργάνου το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει πιο ελκυστικός ο ΟΗΕ στην καθημερινότητα των πολιτών. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με απουσία δυσμενών αντιδράσεων προς την Ελλάδα στο θέμα της παραλαβής των αντιπυραυλικών συστημάτων S300, σε αντίθεση με την Τουρκία τώρα και την αγορά των S400, ο κ. Κοτζιάς απάντησς: «Κανείς πρέπει να μελετά καλύτερα την Ιστορία και να βλέπει και τις αναλογίες με πιο ορθό τρόπο. Δυστυχώς δεν έχω σήμερα τον χρόνο να διευκρινίσω τα ιστορικά ζητήματα, αλλά θα το κάνουμε (…)».

«Υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε»
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την περαιτέρω πορεία επίλυσης του Κυπριακού τόνισε τη σημασία του “open ended”, μιας ανοιχτής διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχειας αρκεί να το θέλουν, όπως είπε, και οι δύο πλευρές. «Αυτή τη στιγμή η μια πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση την οποία απέφυγε και στο Κραν Μοντανά» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε, να συμβάλουμε να λυθεί το Κυπριακό προς όφελος όλου του πληθυσμού της Κύπρου -των δυο κοινοτήτων και των τριών μειονοτήτων- και όχι προς όφελος τρίτης χώρας».

Έπαινοι για την αλληλεγγύη της Ελλάδας
Ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΟΗΕ μετά από τη συνάντηση ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση ο κ. Γκουτέρες «επαίνεσε την συμπόνια και την αλληλεγγύη την οποία έχει επιδείξει η Ελλάδα και οι πολίτες της απέναντι σε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην χώρα». Επίσης «άκουσε τις απόψεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την σημερινή κατάσταση και το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κυπριακό» και καλωσόρισε τις νέες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ «διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών για την δέσμευση του ΟΗΕ να στηρίξει τις δύο χώρες σε αυτή την προσπάθεια».
ΑΠΕ-ΜΠΕ