Κυρ. Μητσοτάκης: «Θα αλλάξουμε το καθεστώς ασύλου στα πανεπιστήμια»

Στο προσκήνιο έχει βρεθεί και πάλι το θέμα της παραβατικότητας και του ασύλου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, με αφορμή τα περιστατικά βίας εντός της πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε χθες με τις πρυτανικές Αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών και ξεκαθάρισε ότι ο νόμος για το άσυλο θα αλλάξει, ενώ το υπουργείο τον κατηγόρησε ότι «καταστροφολογεί, συκοφαντώντας το δημόσιο πανεπιστήμιο».

 

Η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας

«Προβλήματα παραβατικότητας υπάρχουν σε ορισμένα πανεπιστήμια, έχουν εντοπιστεί και ο κ. Μητσοτάκης έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος να υποστηρίξει ότι θα στηρίξει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε σε έντονο τόνο το υπουργείο και πρόσθεσε: «Καλοδεχούμενη η προσφορά του, αφού ο υπουργός έχει ήδη συγκροτήσει 12μελή επιτροπή υπό τον καθηγητή και βουλευτή Νίκο Παρασκευόπουλο, η οποία σε συνεργασία με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων θα εξετάσει και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις σε ζητήματα που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ειρήνη και στην παραβατικότητα στους χώρους των ΑΕΙ». Μάλιστα, υπερασπιζόμενο τον «νόμο Γαβρόγλου» για τα ΑΕΙ [ν. 4485/2017 (Α’ 114)] -που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι- το υπουργείο ανέφερε ότι υπάρχει «συγκροτημένο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων» που εξασφαλίζει «τις προϋποθέσεις στις διοικήσεις τους να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των πανεπιστημιακών χώρων σε συνεργασία -όπου αυτό απαιτείται- με την Ελληνική Αστυνομία».

 

Απάντηση μέσω της τομεάρχη της ΝΔ, Νίκης Κεραμέως

Σήμερα, Τετάρτη, η απάντηση από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε μέσω της τομεάρχη της ΝΔ για θέματα Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία τόνισε ότι «αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να λύσει το πρόβλημα, αντί για τη συγκρότηση μίας ακόμη Επιτροπής, θα τροποποιούσε την προβληματική ρύθμιση που νομοθέτησε για το άσυλο». Μάλιστα, στηλίτευσε την απάντηση του υπουργείου στον πρόεδρο της ΝΔ, δηλώνοντας: «Η αντίδραση του υπουργού Παιδείας στην κατάσταση διαρκώς διογκούμενης ανομίας που επικρατεί στα πανεπιστήμια της χώρας, μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για εγκληματικά επεισόδια στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, είναι η συγκρότηση ακόμη μιας επιτροπής». Σημειώνει ότι ο επικεφαλής της εν λόγω επιτροπής είναι «γνωστός για τον περίφημο νόμο του που αποφυλάκισε χιλιάδες βαρυποινίτες».

 

Η συγκρότηση επιτροπής υπό τον καθηγητή Ν. Παρασκευόπουλο

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας έσπευσε την Τρίτη –μετά και τη γνωστοποίηση από την Ελληνική Αστυνομία της σύλληψης δύο ατόμων για ληστείες στην πανεπιστημιούπολη, αλλά και τις καταγγελίες καθηγητή του Ιδρύματος για περιστατικά παραβατικότητας- να ανακοινώσει την από εδώ και καιρό αναγγελθείσα συγκρότηση επιτροπής υπό τον καθηγητή και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλου. Η επιτροπή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, θα έχει στόχο τη μελέτη ζητημάτων «του θεσμικού πλαισίου που αφορούν σε ζητήματα ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης, καθώς και φαινόμενα παραβατικότητας στους χώρους των ΑΕΙ». Στην ουσία, δηλαδή, η επιτροπή θα αναλάβει να υποβάλει σχέδια και προτάσεις –προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και Υγείας– για την ορθή εφαρμογή των όσων ορίζει ο «νόμος Γαβρόγλου» σχετικά με το άσυλο στα πανεπιστήμια. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το συγκεκριμένο σημείο του νόμου επικρίθηκε έντονα από πανεπιστημιακούς και αντιπολίτευση, καθώς κρίθηκε ότι επαναφέρει ένα καθεστώς που «δένει τα χέρια» των αρχών για επεμβάσεις στους χώρους του πανεπιστημίου, σε βάρος της νομιμότητας μέσα στους χώρους των ιδρυμάτων.

 

«Θα αλλάξουμε το καθεστώς ασύλου στα πανεπιστήμια»

Την πρόθεσή του να αλλάξει το καθεστώς ασύλου στα πανεπιστήμια επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή τα περιστατικά βίας εντός της πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου. «Περνούσα, σήμερα, μπροστά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και σταμάτησα για να δω αυτήν την απαράδεκτη εικόνα κατάληψης δημοσίου χώρου από μικροπωλητές, οι οποίοι, σε πρώτη ευκαιρία, βρίσκουν πάντα καταφύγιο εντός του χώρου του Οικονομικού Πανεπιστημίου για να αποφύγουν την ενδεχόμενη σύλληψη» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Αυτή δεν είναι εικόνα δημόσιου Πανεπιστημίου. Ούτε μπορεί το άσυλο να καταστρατηγείται, με τέτοιο τρόπο, για να καλύπτει όλου του είδους τις παράνομες, τις έκνομες συμπεριφορές». Για άλλη μια φορά, θέλω να επαναλάβω την κατηγορηματική μου δέσμευση ότι θα αλλάξει το καθεστώς του ασύλου, έτσι ώστε να μπορεί η Αστυνομία αυτεπάγγελτα να παρεμβαίνει και εντός του Πανεπιστημίου, όποτε εντοπίζεται οποιαδήποτε παράνομη συμπεριφορά, συνέχισε.

 

Χρήση ναρκωτικών μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εξάλλου, βίντεο-ντοκουμέντο που έρχεται να «εμπλουτίσει» τις καταγγελίες του για τα απίστευτα περιστατικά ανομίας στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου είδε το φως της δημοσιότητας από τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Μάνο Στεφανίδη. Το βίντεο που, όπως είπε ο κ. Στεφανίδης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, μαγνητοσκόπησε φοιτήτρια η οποία λόγω της κατάστασης σταμάτησε να πηγαίνει στη σχολή της, δείχνει χρήστη ναρκωτικών να μπαίνει σε εκπαιδευτικό χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, λίγο αφότου έχει κάνει χρήση ουσιών. Ο χρήστης που μιλά ακατάληπτα, στέκεται με το ζόρι στα πόδια του, ενώ ακούγονται δύο κορίτσια να λένε πως ειδοποίησαν κάποιους να πάνε εκεί για να μπορέσουν να φύγουν όλοι μαζί.

error: Content is protected !!