Κυριάκος Μητσοτάκης: Κλείνουν οι λέσχες οπαδών

– Στην ΕΛΑΣ ο έλεγχος οργανωμένων

Δηλώσεις σχετικά με το θέμα της οπαδικής βίας έκαναν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ολυμπιακού, του παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.

Κατά τις δηλώσεις ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι κλείνουν οι λέσχες οργανωμένων οπαδών και πως κάθε ομάδα θα έχει έναν σύνδεσμο που θα έχει έδρα την ΠΑΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων ότι «η ΕΛΑΣ θα έχει ουσιαστικό έλεγχο για να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων στις θύρες που μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα. Η ευθύνη μεταπίπτει από τις ασφάλειες των γηπέδων στην ΕΛΑΣ και σε αυτό συμφώνησαν και οι 4 ΠΑΕ» και υπογράμμισε ότι «σε εθνικό επίπεδο όπως ορίζει ο νόμος οι λέσχες οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν σύνδεσμο που θα έχει έδρα την ΠΑΕ». Ακόμη, τόνισε ότι «φαινόμενα αδράνειας δεν θα γίνουν ανεκτά» και υπογράμμισε ότι «οι ένοχοι για όσα έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Ωστόσο δεν θα πετύχουμε τον στόχο χωρίς τη συμμετοχή των ομάδων και των ιδιοκτητών τους. Έχουν και αυτοί χρέος να ενεργοποιήσουν κάμερες μέσα στο γήπεδο. Έχουν χρέος και εκτός γηπέδου».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, πως «η πολιτεία επανεξετάζει το πλέγμα των μέτρων της κατά της αθλητικής βίας. Εντοπίστηκαν κενά που θα καλυφθούν». Είπε ότι «απαιτείται κινητοποίηση όλων. Γι’ αυτό υπήρξε μια ευρεία συνάντηση που ήταν παραγωγική». Ακόμη, τόνισε ότι «δυστυχώς η στάση των ομάδων και του Τύπου δεν προωθεί αρκετές φορές μια κουλτούρα σεβασμού. Μιλάμε για εγκληματικές συμμορίες που με πρόσχημα το ποδόσφαιρο δίνουν ραντεβού θανάτου». Χαρακτήρισε «μάστιγα» το χουλιγκανισμό, λέγοντας ότι «δηλητηριάζει τις κοινωνίες, όπως είδαμε ακόμα και τις σχέσεις κρατών» και εξέφρασε «οδύνη για τον χαμό ενός ανθρώπου στον βωμό της τυφλής οπαδικής βίας»

Από την πλευρά του ο κ. Τσέφεριν είπε ότι «είμαστε αποφασισμένοι, δεν είναι πολιτική δήλωση. Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό και είπαμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και ακόμα περισσότερα» και τόνισε ότι «ο χουλιγκανισμός δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας αλλά όλης της Ευρώπης. Φτάσαμε στο σημείο που λέμε φτάνει πια. Λέμε ότι αυτό θα σταματήσει και θα σταματήσει. Είναι καρκίνος του ποδοσφαίρου αυτές, μην τους λέτε οπαδούς, χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για τις βλακώδεις ιδέες τους. Είμαστε εξαγριωμένοι γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν τους αγώνες ποδοσφαίρου για εγκληματικές πράξεις».

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Τσέφεριν

Μητσοτάκης και Τσέφεριν συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Μαξίμου όπου έδωσαν το «παρών» ο Ευάγγελος Μαρινάκης για τον Ολυμπιακό, ο Γιάννης Αλαφούζος για τον ΠΑΟ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης για την ΑΕΚ και ο Αρτούρ Νταβιντιάν για τον ΠΑΟΚ.

Οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού, Ευάγγελος Μαρινάκης, του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, και ο Αρτούρ Νταβιντιάν, ο εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη πέρασαν ην πόρτα του Μέγαρου Μαξίμου λίγο μετά τις 11 το πρωί προκειμένου να λάβουν μέρος σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.