«Λευκός καπνός» για το Brexit – Πιο κοντά από ποτέ η συμφωνία!

Συνεδριάζει σή μερα το υπουργικό συμβούλιο

Μετά τις έντονες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών, οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε προσχέδιο συμφωνίας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Οπως έγινε επίσης γνωστό το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος προκειμένου να αξιολογήσει το κείμενο και να λάβει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Οι υπουργοί κλήθηκαν μάλιστα να μελετήσουν το σχετικό κείμενο ενόψει της συνεδρίασης. Της επίσημης ανακοίνωσης από τη Downing Street είχαν προηγηθεί οι αναφορές σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, περί συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο»

Σύμφωνα με κοινοποίηση της Λάουρα Κούενσμπεργκ στο Twitter, το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι θα συγκληθεί εκτάκτως αύριο, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις της πολύμηνης διαπραγμάτευσης για το διαζύγιο Βρετανίας – ΕΕ.

Από την πλευρά της, η βρετανική εφημερίδα The Sun αναφέρει ότι η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλα τα μέλη του υπουργικού της συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης. Πιο συγκεκριμένα, η πολιτική ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες, Βίκυ Γιανγκ, ανέφερε ότι οι υπουργοί θα δουν σήμερα ολόκληρο το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας, για να είναι έτοιμοι για το αυριανό υπουργικό συμβούλιο. Επιπλέον, θα πρέπει να δηλώσουν από σήμερα αν μπορούν να το υποστηρίξουν, και αν όχι, να ανακοινώσουν αν σκοπεύουν να υποβάλουν την παραίτηση τους.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το ιρλανδικό ειδησεογραφικό δίκτυο RTE, οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε ένα κείμενο που περιλαμβάνει λύση για το τελευταίο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης για το Brexit, το ζήτημα των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πλευρά της διαπραγμάτευσης, πρεσβευτές των άλλων 27 χωρών – μελών της ΕΕ θα έχουν συνάντηση αύριο στις Βρυξέλλες. kathimerini.gr