Λιβύη: 115 νεκροί και 383 τραυματίες σε συγκρούσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων

Armed forces allied to internationally recognised government fight with armed group in Tripoli, Libya September 21, 2018. REUTERS/Hani Amara

Τουλάχιστον 115 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 383 τραυματίστηκαν στις μάχες μεταξύ αντίπαλων παραστρατιωτικών οργανώσεων που μαίνονται επί μήνα στην Τρίπολη, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Υγείας της Λιβύης.

Από την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ο έλεγχος της Τρίπολης διεκδικείται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις. Οι μεταβατικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA, που εδρεύει στην Τρίπολη και είναι αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα) δεν έχουν μπορέσει να σχηματίσουν τακτικό στρατό κι είναι αναγκασμένες να βασίζονται σε παραστρατιωτικούς για την ασφάλεια της πρωτεύουσας.

Στο τέλος Αυγούστου η «7η Ταξιαρχία» ή Κανιγιάτ, μια ένοπλη οργάνωση έφτασε στην πρωτεύουσα από την πόλη Ταρχούνα, δηλώνοντας ότι είναι ο εθνικός στρατός και ότι διεξάγει «επιχείρηση απελευθέρωσης της Τρίπολης» από τους παραστρατιωτικούς. Η GNA διαβεβαίωνε ότι είχε δώσει εντολή διάλυσης της ομάδας αυτής τον περασμένο Απρίλιο.

Στις μάχες ενεπλάκησαν η οργάνωση Επαναστατικές Ταξιαρχίες της Λιβύης (TRB) και Ναουάσι, δύο από τις μεγαλύτερες ένοπλες οργανώσεις της Τρίπολης.

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου οι αντιμαχόμενες οργανώσεις κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας υπό την αιγίδα της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη της Λιβύης (UNSMIL).

Εντούτοις, οι εχθροπραξίες έχουν ενταθεί πρόσφατα με καθημερινές αναφορές παραβιάσεων της εκεχειρίας.

Στα νότια προάστια της Τρίπολης, στις συνοικίες Ουάντι Ραμπέα και Φάτμα Ζάχρα βομβαρδισμένα σπίτια, πυρπολημένα οχήματα, κατεστραμμένα καταστήματα και ερειπωμένοι δρόμοι μαρτυρούν τη σφοδρότητα των συγκρούσεων.

«Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να εκτοξευτεί εξαιτίας της κρίσιμης κατάστασης των τραυματιών και των συνεχιζόμενων μαχών», δήλωσε ο Ουεντάντ Άμπο Αλ Νιράν, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας στο πρακτορείο Reuters.

Οι ένοπλες οργανώσεις, που διεκδικούν επίσημη αναγνώριση μέσω της GNA στην Τρίπολη, περιπολούν την περιοχή με τεθωρακισμένα οχήματα και ανοιχτά ημιφορτηγά με προσαρμοσμένα βαριά πολυβόλα.

in.gr