Lockdown: Κλείσιμο για 1 μήνα στο τραπέζι Τσιόδρα – Τα πρώτα 5 νέα μέτρα

Τι αναφέρει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης – Ανακοινώσεις σήμερα στις 11.30

«Μας σόκαρε όλους η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον και οδηγεί στην ανάγκη για λήψη νέων μέτρων, καθώς βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων, ενώ είχαμε αποκλιμάκωση τους, απόδειξη ότι απέδιδαν τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Δέλτα», είπε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης,  μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Το lockdown ήταν μια πρώτη κίνηση και πρόταση, εύκολη να αποφασιστεί μεν, προφανώς με διάφορες προεκτάσεις. Αύριο θα στείλω επιστολή στον πρωθυπουργό και τον Σωτήρη Τσιόδρα, με την ανάλυση των τελευταίων δεδομένων και εξήγηση της πρότασης μου για lockdown», προσέθεσε ο κ. Σαρηγιάννης

Ακόμη, όπως υπογράμμισε, «είναι σημαντική η ποσότητα της μετάλλαξης Όμικρον που ανιχνεύθηκε στα λύματα της Θεσσαλονίκης, δεν είναι πολύ μεγάλη και προς το παρόν δεν υπάρχει αναστροφή της πορείας των κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη, όμως αναμένεται να έχουμε αυξητική πορεία τις επόμενες ημέρες. Μέχρι το τέλος του χρόνου, βάσει του υπολογιστικού μοντέλου, θα έχουμε σε όλη την χώρα πάνω από 6.000 κρούσματα ημερησίως, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον».

Υπενθυμίζεται πως από χθες ο κ. Σαρηγιάννης με παρέμβασή του μέσω του TyposThes έκανε λόγο για lockdown ενός μήνα, από τις 3 Ιανουαρίου. «Η νέα μετάλλαξη είναι 1,5 φορά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στην Ελλάδα. Μάλιστα, ενώ είχαμε υπολογίσει ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα έχει ξεπεράσει το 50% των συνολικών κρουσμάτων, πλέον πιστεύουμε ότι μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, η Όμικρον θα έχει επικρατήσει», είπε στο TyposThes ο κ. Σαρηγιάννης.

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, είπε πως «το lockdown είναι ένα ακραίο μέτρο, που προϋποθέτει μια πολιτική απόφαση που θα συνυπολογίσει πολλά πράγματα, για αυτό λέμε για τα άλλα μέτρα, που προφανώς θα περιορίσουν την πανδημία». «Η μετάλλαξη Όμικρον ξεκινά με πολύ απλά συμπτώματα, πρέπει οι πολίτες να σπεύδουν να εξετάζονται και φυσικά να τηρούν όλα τα μέτρα, με χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και να κάνουν τα self test που δίνονται δωρεάν σε όλους, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην ανάσχεση της εξάπλωσης της Όμικρον», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος. Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας υπογράμμισε πως «η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική, επομένως θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα και αναλογικά περισσότερα βαριά περιστατικά».

Ανακοινώσεις σήμερα στις 11.30 – Ποια μέτρα έρχονται

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα ανακοινώσουν στις 11:30 το πρωί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Οι ανακοινώσεις έρχονται κατόπιν επεξεργασίας από πλευράς της κυβέρνησης, της χθεσινής εισήγησης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις λοιπόν των εμπειρογνωμόνων, προβλέπεται άμεση εφαρμογή ενός πρώτου πακέτου μέτρων, ενώ η Επιτροπή επεξεργάζεται πλέγμα μέτρων που θα εφαρμοστεί μετά τις γιορτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων προβλέπουν την άμεση εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

  • Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
  • Αγώνες κεκλεισμένων των θυρών για τους φιλάθλους
  • Υποχρεωτικά τεστ (rapid ή PCR) σε ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ακόμα κι αν δεν υπάρχει συνωστισμός
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Επιπλέον, αναμένεται πως την άλλη εβδομάδα η Επιτροπή θα ξανασυζητήσει εν όψει του πρόσθετου πακέτου μέτρων για μετά τις γιορτές.

Μεταξύ αυτών που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν περιορισμοί στη λειτουργία ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση, περιορισμοί ατόμων ανά τ.μ σε κλειστούς χώρους και επέκταση τηλεργασίας.