Λονδίνο – Αθήνα με ποδήλατο και μήνυμα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών Παρθενώνα

Η ποδηλατική πρόκληση υπεραντοχής φέρει τον τίτλο «Λονδίνο-Αθήνα σε 2 τροχούς – Φέρτε τα πίσω»

Για δεύτερη χρονιά 8 ποδηλάτες ξεκίνησαν την πορεία τους από το Βρετανικό Μουσείο προς το Μουσείο της Ακρόπολης μεταφέροντας το μήνυμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο σπίτι τους. Η ποδηλατική πρόκληση υπεραντοχής φέρει τον τίτλο «Λονδίνο-Αθήνα σε 2 τροχούς – Φέρτε τα πίσω».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι 8 διεθνείς ποδηλάτες ξεκίνησαν από τις πύλες του Βρετανικού Μουσείου στις 5 το πρωί του Σαββάτου με προορισμό το Μουσείο της Ακρόπολης. Οι ποδηλάτες από όλο τον κόσμο θα διανύσουν συνολικά 3.500 χλμ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, οι ποδηλάτες θα συλλέγουν υπογραφές με το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών. Η ποδηλασία πραγματοποιείται για 2η διαδοχική χρονιά. Πέρσι χρειάστηκαν 14 μέρες να φτάσουν στην Αθήνα.

Η διαδρομή είναι το εικονικό μονοπάτι που θα πρέπει να καλύψουν τα Γλυπτά, για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όπως λένε από την Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή τους.

Η Βασιλική Βουτζάλη, που εμπνεύστηκε αυτή την ποδηλατική καμπάνια είναι νοσηλεύτρια, η οποία εργάζεται στην Αθήνα.

Η αναχώρηση από το Βρετανικό Μουσείο έγινε σήμερα τα ξημερώματα παρουσία μελών της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα: του Δρα. Κρις Στόκντεϊλ, ο οποίος έκανε τη διαδρομή με ποδήλατο μόνος του το 2005, και της Μάρλεν Γκόντγουιν. Ο Δρ Στόκντεϊλ, συνταξιούχος γιατρός από το Solihull, χρειάστηκε 3 εβδομάδες, και πάνω από 3 ημέρες για να ολοκληρώσει την ποδηλατική διαδρομή του το 2005.

Στην ποδηλασία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα 2023 οι συμμετέχοντες είναι οι εξής: Βασιλική Βουτζάλη (Ελλάδα), Στέφεν Στράιχ (Γερμανία-Ελλάδα), Κρίστοφερ Ρος Μπένετ (Νέα Ζηλανδία), Ντέιβιντ Χιτς (Αυστραλία), Πολ Άντελσον (Ηνωμένο Βασίλειο), Διονύσης Καρτσαμπάς (Ελλάδα), Πιερλουίτζι Ταλαμονα (Ιταλία), Αριστοτέλης Τσόγκας (Ελλάδα).

Πηγή protothema.gr