«Λουβίδια με Πλιβριμιές»: Διεθνής διάκριση για το παραδοσιακό πιάτο από Χαλκιδική

Η Culinary Team Greece διέπρεψε με το παραδοσιακό πιάτο από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής

*Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση

“Τύπος Θεσσαλονίκης”

Το παραδοσιακό πιάτο «Λουβίδια με Πλιβριμιές» από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής έφερε στην επίσημη ομάδα της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας,  Culinary Team Greece το Χάλκινο μετάλλιο στον γαστρονομικό διαγωνισμό Thailand World Junior Chef Battle 2024, που διεξήχθη στις 28-31 Αυγούστου στην Ταϊλάνδη.

 «Πρόκειται ουσιαστικά για κίτρινα φασολάκια με χοιρινό (πανσέτα). Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας  – Culinary Professionals, Χρήστος Γκότσης.

Ο ίδιος συμμετείχε στην αποστολή μαζί με τον Head Chef Θεόδωρο Κουρατζόγλου, τον Team member Δημήτρη Ελευθεριάδη και τον Team member Βασίλειο Ζιώγα.

Όπως μας εξήγησε «Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 16 ομάδες από 12 χώρες, παρουσιάζοντας εθνικές κουζίνες. Ήταν ένας δύσκολος τετραήμερος αγώνας. Κάθε μέρα κάθε ομάδα μαγείρευε συνταγές από πέντε πιάτα από τέσσερις διαφορετικές χώρες μέσα σε τέσσερις ώρες. Συνολικά δηλαδή καθημερινά 20 πιάτα.

Η ελληνική ομάδα αντιπροσωπεύοντας την Μακεδονική Κουζίνα, αγωνίστηκε με το και απέσπασε τη σημαντική διάκριση σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση. Θεωρούμε ότι καταφέραμε να προωθήσουμε την συνταγή αυτή από τη Χαλκιδική που δεν την ήξερε κανείς. Όλοι πχ γνωρίζουν τον μουσακά. Αλλά αυτά τα μοναδικά φασολάκια με χοιρινό τούς ήταν άγνωστα. Δεν το είχαν φανταστεί ως συνδυασμό, παρότι δουλεύουν και τα δύο υλικά.

Υπήρχε πίεση και η πρόκληση ήταν να φτιάξεις πιάτα που δεν τα ήξερες. Εκτελούσαμε τις συνταγές με βάση τα όσα διαβάζαμε στις οδηγίες αλλά και από μαγειρικά tips ώστε να μπορέσουμε να τις αποδώσουμε σωστά. Για παράδειγμα η Μογγολία είχε ένα πιάτο που θύμιζε τα μαντί, ενώ η Καμπότζη είχε ένα κέικ ψαριών που ήταν πολύ νόστιμο! Στο τέλος όλες οι ομάδες έμαθαν για τις κουζίνες, τα υλικά και τις γεύσεις, από άλλες κουλτούρες μέσα από έναν διαγωνισμό. Και όλα αυτά έγιναν με την υποστήριξη της Πριγκίπισσας της Ταϊλάνδης».