Μ. Bέμπερ: «Ο Τσίπρας είναι παρελθόν και ο Μητσοτάκης μέλλον»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης εντός της Ευρωζώνης, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, έπειτα από συνάντηση που είχε σήμερα, Τρίτη, με τον πρόεδρος της ΝΔ. «Ο Τσίπρας ανήκει στο παρελθόν και ο Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει το μέλλον» είπε. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως οι θυσίες των Ελλήνων δεν έχουν κανένα αντίκρισμα με την υπάρχουσα κυβέρνηση. Τόνισε πως βούληση του κόμματός του είναι να αγκαλιάσει μια τολμηρή μεταρρυθμιστική ατζέντα αλλαγών και να κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία της Ελλάδας.

 

Βέμπερ: «Σημαντική η συνεισφορά της ΝΔ»

«Το πρώτο μου μήνυμα προς τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρο κ. Μητσοτάκη είναι ότι αποτελούν ένα ισχυρό παίκτη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Κάνουν, μαζί μας, πολύ δουλειά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπό την ηγεσία του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Η Νέα Δημοκρατία, σήμερα, συνεισφέρει σημαντικά στην πολιτική πρόοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε στις πρώτες του κουβέντες ο επικεφαλής του ΕΛΚ. Παράλληλα, τόνισε ότι ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ είναι πεπεισμένος 100% ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη ως ισχυρός παίκτης και «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να εκπληρώσουμε αυτή την υπόσχεση». Ο κ. Βέμπερ συμπλήρωσε ότι το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι 100% ένα πρόγραμμα του κ. Τσίπρα.

«Οι πρόσθετες περικοπές στην Ελλάδα έγιναν αναγκαίες, επειδή έγιναν λάθη από την κυβέρνηση, κατά τον πρώτο χρόνο που βρέθηκε στην εξουσία. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα προκάλεσε ένα αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης εντός της Ευρωζώνης και δημιούργησε προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της. Είναι σημαντικό να το επισημάνουμε αυτό. Αλλά, αυτό είναι ιστορία. Τώρα, χρειαζόμαστε ένα μέλλον» υπογράμμισε ο κ. Βέμπερ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στο ΕΛΚ «είναι ξεκάθαρο ότι το μέλλον βρίσκεται στα χέρια μιας μελλοντικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, επειδή αυτό θα είναι προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε όλα τα μέτωπα». Και συνέχισε: «Στο προσφυγικό, αλλά και την ανάπτυξη. Για το μέλλον της Ευρωζώνης, χρειαζόμαστε μια Κυβέρνηση που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη των άλλων χωρών. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να εγγυηθεί η Νέα Δημοκρατία. Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Και δεσμεύομαι, και πάλι, ότι εμείς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είμαστε έτοιμοι να την υποστηρίξουμε. Ειδικά, όσον αφορά σε ευρωπαϊκά κονδύλια και σε νέα κεφάλαια προς την Ελλάδα. Κεφάλαια που θα στηρίξουν την ανάπτυξη στη χώρα. Για αυτό το λόγο, χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη Κυβέρνηση, που θα κάνει καλή δουλειά για τη χώρα. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Για αυτό, θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας ανήκει στο παρελθόν και ο κ. Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει το μέλλον».

 

Μητσοτάκης: «Τολμηρές μεταρρυθμίσεις»

«Η Ελλάδα έχει περάσει από μια πολύ μεγάλη και πολύ επίπονη δοκιμασία» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι ο κ. Βέμπερ γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της Ελλάδας. «Ο ελληνικός λαός έχει αναγκαστεί να υποστεί πολύ σημαντικές θυσίες. Θυσίες οι οποίες, δυστυχώς, φαίνεται – με την υπάρχουσα κυβέρνηση – να μην έχουν κανένα απολύτως αντίκρισμα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε πως ξεκάθαρη βούληση του κόμματός του είναι να αγκαλιάσει μια τολμηρή μεταρρυθμιστική ατζέντα αλλαγών και πάνω σε αυτήν την να οικοδομήσει βήμα – βήμα την χαμένη αξιοπιστία της Ελλάδας. «Με γνώμονα αυτή την ατζέντα τολμηρών αλλαγών να συζητήσει με ειλικρίνεια με τους πιστωτές μας ζητήματα που αφορούν και στα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και ζητήματα που αφορούν στο χρέος της χώρας. Πιστεύω ότι και η Ευρώπη και η Ελλάδα θα είναι διπλά κερδισμένη από μια νέα σχέση αξιοπιστίας, την οποία δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η επόμενη Κυβέρνηση μπορεί να οικοδομήσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

 

«Περιορισμός κράτους και γραφειοκρατίας για την ανάπτυξη του τουρισμού»

Εξάλλου, τον περιορισμό του κανονιστικού αποτυπώματος του κράτους και της γραφειοκρατίας στα απολύτως απαραίτητα, την απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της επιχειρηματικότητας, καθώς και την προώθηση του ανταγωνισμού όπου αυτό είναι εφικτό, έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης ως προτεραιότητες για να αναπτυχθεί περαιτέρω ο τουρισμός στην Ελλάδα. Μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσε το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και αναφερόμενος στη φορολογία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε: «Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη. Είμαστε κατά της εφαρμογής του τέλους διανυκτέρευσης, αλλά και υπέρ της αποκλιμάκωσης των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των επιχειρήσεων, άρα και των τουριστικών επιχειρήσεων… Ο ΦΠΑ θα εξεταστεί όταν θα έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο». Όπως πρόσθεσε, η Ν.Δ. πιστεύει ότι «μια τολμηρή πολιτική μεταρρυθμίσεων μπορεί να μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο στα πρωτογενή πλεονάσματα».