Μαλάουι: Πάνω από 1.200 νεκροί από χολέρα

– Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή

Καμπανάκι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Γιατί επελαύνει η επιδημία χολέρας.

Σαρώνει η επιδημία χολέρας στο Μαλάουι, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 1.200 μέχρι στιγμής.

Η επιδημία που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2022 και συνεχίζεται ακόμη, έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.210 ανθρώπων, ενώ έχουν εντοπιστεί σχεδόν 36.950 κρούσματα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο ΠΟΥ ζητεί ακόμη να υπάρξουν «σημαντικές παρεμβάσεις», προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης.

Σημειώνεται ότι η χολέρα είναι ενδημική στο Μαλάουι από το 1998, με εξάρσεις της ασθένειας να παρατηρούνται στη διάρκεια των βροχών (από τον Νοέμβριο ως τον Μάιο), όμως η τρέχουσα επιδημία επεκτάθηκε και στη διάρκεια της ξηρής εποχής, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του ΠΟΥ. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε την επιδημία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο ΠΟΥ έχει συνδράμει τις αρχές, κυρίως προσφέροντας κιτ θεραπείας και στηρίζοντας τις προσπάθειες αύξησης των ικανοτήτων διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ.

Όμως «με τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν τον προηγούμενο μήνα, φοβόμαστε ότι η επιδημία θα συνεχίσει να επιδεινώνεται αν δεν υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις», τόνισε ο ΠΟΥ.

Ο διεθνής οργανισμός έκρινε ότι είναι «επείγον να βελτιωθεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σε εγκαταστάσεις υγιεινής και αποχέτευσης». Ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στις περιοχές Μανγκότσι, Μπλαντάιρ, Ματσίνγκα και Λιλόνγκουε είναι ο καθυστερημένος εντοπισμών των κρουσμάτων, διότι οι ασθενείς καθυστερούν να απευθυνθούν σε δομές υγείας, εξήγησε ο ΠΟΥ. Ο οργανισμός προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας είναι «πολύ αυξημένος» σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Αυτή η επιδημία χολέρας είναι η πιο φονική που έχει καταγραφεί ποτέ σε αυτή την φτωχή χώρα της νότιας Αφρικής, όπου το 2001-2002 έχασαν τη ζωή τους 968 άνθρωποι λόγω της ασθένειας, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Σχεδόν 3 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής κατά της χολέρας. Όμως μέρος των κατοίκων του Μαλάουι αρνείται τη θεραπεία λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, κάτι που συμβάλλει στην εξάπλωση της ασθένειας.

Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με αναζωπύρωση της χολέρας, έπειτα από χρόνια που τα κρούσματά της μειώνονταν, καθώς η ασθένεια επιδεινώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτή την περίοδο επιδημίες καταγράφονται σε 23 χώρες και άλλες 20 χώρες που μοιράζονται σύνορα μαζί τους κινδυνεύουν επίσης, τόνισε ο ΠΟΥ.

Η κατάσταση αυτή περιορίζει τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, των θεραπειών και των τεστ. Η ασθένεια απειλεί περισσότερο από ένα δισ. ανθρώπους παγκοσμίως, προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, με τον οργανισμό θα θεωρεί «πολύ υψηλό» το επίπεδο κινδύνου από τη χολέρα σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της έξαρσης που παρατηρείται σε πολλές περιοχές.

naftemporiki.gr