Μαξίμου: «Αναγκαίος παίκτης» η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή

Με βασικό μήνυμα ότι η Ελλάδα «βρίσκει πάλι τη θέση της μέσα στην Ευρώπη» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να λάβει μέροςστην πρώτη του Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ως πρωθυπουργός.

 «Πάμε στις Βρυξέλλες χωρίς να έχουμε κάτι να αποδείξουμε – αλλά για να δείξουμε πού θέλουμε να είναι η Ευρώπη την επόμενη δεκαετία» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν ζητάει, συζητάει και είναι σε όλα παρούσα».

Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα είναι «ο αναγκαίος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή» τόσο για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, όσο και για την καταγγελία της στάσης της Τουρκίας στην Κύπρο, για τη Συρία που έχει φέρει την Άγκυρα σε ένταση με την Ευρώπη και την Αμερική, αλλά και για τα Βαλκάνια.

Από το Μαξίμου τονίζουν ότι υπάρχει συνεχής επαφή της Αθήνας με Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, αλλά και Ουάσιγκτον το τελευταίο δεκαήμερο.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο σημειώνουν πως η ελληνική κυβέρνηση βοηθάει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συμμαχίες στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ειδικότερα για το μεταναστευτικό διαβεβαιώνουν πως η Αθήνα είναι «σε διαρκή συνεργασία με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι» θέτοντας τα προβλήματα και διεκδικώντας μια νέα πολιτική τόσο για τη συνολική αντιμετώπιση των ροών, όσο και για το άσυλο.

naftemporiki.gr