Με επιτυχία η ημερίδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, η ημερίδα διάχυσης με τίτλο «Ψηφιακή αποτύπωση της Χαλκιδικής από την Προϊστορία έως τους Ιστορικούς Χρόνους» για το έργο «Μετακινήσεις πληθυσμών και υλικός πολιτισμός: Ψηφιακή αποτύπωση της Χαλκιδικής από την Προϊστορία έως τους Ιστορικούς Χρόνους» του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020, που υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

Αρχικά έγινε λόγος για τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σε έργα πολιτισμού και πώς αυτή αξιοποιείται για την ανάδειξη και την προβολή μουσείων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Παρουσιάστηκαν συνοπτικά οι εργασίες που προηγήθηκαν της δημιουργίας των ψηφιακών εφαρμογών, και συγκεκριμένα της συντήρησης, καταγραφής και τεκμηρίωσης ενός μεγάλου συνόλου αρχαιολογικών αντικειμένων που προήλθαν από την έρευνα στην πρόσφατη ανασκαφή του νεκροταφείου του Αγίου Ιωάννη Νικήτης αλλά και άλλους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Π.Ε. Χαλκιδικής.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι επιμέρους διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές που σχεδιάστηκαν για την ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, όπως ο ψηφιακός ξεναγός, η ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και το ψηφιακό αποθετήριο καταχώρησης τεκμηρίωσης αρχαιολογικών αντικειμένων.

Τέλος, παρουσιάστηκε το νέο Ψηφιακό Κέντρο Πληροφόρησης της αρχαίας Ολύνθου (Ancient Olynthos Digital Information Center με το ακρωνύμιο AnODIC), οι πολυμεσικές εφαρμογές (οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, χαρτογραφικές προβολές, 3D εικονική έκθεση αντικειμένων, διαδραστικός χάρτης) που φιλοδοξούν να μετατρέψουν την επίσκεψη σε έναν εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο, όπως αυτόν, σε μία βιωματική, πολυαισθητηριακή εμπειρία.

Η ολοκλήρωση του παραπάνω έργου αποτελεί σημαντική ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών ψηφιακής πρόσβασης, ανάδειξης, προβολής και διαχείρισης του πλούσιου υλικού πολιτιστικού αποθέματος της Π.Ε. Χαλκιδικής προσδίδοντας σε αυτό προστιθέμενη αξία μέσω της ανάπτυξης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών, έτοιμων για χρήση από το κοινό.

Μέχρι το τέλος του έτους η εφαρμογή του ψηφιακού ξεναγού, η ιστοσελίδα και το Ψηφιακό Κέντρο Πληροφόρησης της Αρχαίας Ολύνθου θα είναι πλήρως προσβάσιμα στο κοινό.

halkidikigr.blogspot.com