Με θερμή χειραψία η πρώτη συνάντηση Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν

Με κεντρικό τις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας

Με μία θερμή χειραψία και πολλά χαμόγελα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας και ο Ρώσος πρόεδρος κήρυξαν την έναρξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής στο Βλαδιβοστόκ. Κιμ Γιονγκ Ουν και Βλαντίμιρ Πούτιν συναντώνται για πρώτη φορά ανταλλάσσοντας υποσχέσεις για ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

«Τα μάτια του κόσμου είναι ‘κολλημένα’ στις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα. Οι δεσμοί μας έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες. Ελπίζω αυτές οι συζητήσεις να είναι ένα σημαντικό γεγονός», δήλωσε ο Κιμ κατά την πρώτη του συνάντηση με τον Πούτιν, κεντρικό θέμα της οποίας εκτιμάται ότι θα είναι οι διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον με την Πιονγιάνγκ για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Αυτό άφησε να εννοηθεί και ο Ρώσος πρόεδρος στις πρώτες του δηλώσεις, τονίζοντας ότι η Μόσχα στηρίζει τις προσπάθειες του Κιμ να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Η επίσκεψη του Κιμ «θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα πώς να επιλύσουμε την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και τι μπορεί να κάνει η Ρωσία για να στηρίξει τις θετικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Από τις ΗΠΑ ωστόσο δεν εκφράζεται η ίδια αισιοδοξία, τουλάχιστον όσον αφορά τον χρόνο μίας μελλοντικής συμφωνίας. «Ο δρόμος θα είναι ανώμαλος. Θα είναι δύσκολος. Ελπίζω ότι θα μας δοθούν πολλές ακόμη ευκαιρίες να κάνουμε σοβαρές συζητήσεις, κατά τρόπο που θα επιτρέψει να προχωρήσει η διαδικασία» της αποπυρηνικοποίησης, ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο χθες.

Η Σύνοδος των δύο ηγετών πραγματοποιείται δύο μήνες έπειτα από τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής του Κιμ με τον Τραμπ στο Ανόι, η οποία έληξε άδοξα χωρίς συμφωνία και με αντικρουόμενες εξηγήσεις για την αποτυχία προόδου στις συνομιλίες.Εκτός απροόπτου, οι δύο ηγέτες δεν αναμένεται να κάνουν κοινές δηλώσεις ούτε να υπογράψουν συμφωνίες. Ο Ρώσος πρόεδρος μόνο θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους την Πέμπτη, μετά το πέρας της Συνόδου. Την Παρασκευή, ο βορειοκορεάτης ηγέτης θα αναχωρήσει από το Βλαδιβοστόκ.

Πηγή: naftemporiki.gr