Με θρησκευτική κατάνυξη ο εορτασμός της Οσίας Παρασκευής στη Νέα Καλλικράτεια

Η περιφορά της Ιεράς Εικόνας και ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τίμησαν την Πολιούχο της πόλης, σε μια λαμπρή γιορτή με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κασσανδρείας
Με ιδιαίτερη επισημότητα και υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Νέας Προποντίδας πραγματοποιήθηκε η περιφορά της Ιεράς Εικόνας της Πολιούχου της Νέας Καλλικράτειας, Οσίας Παρασκευής της Επιβατηνής (Η Νέα).
Ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ.κ. Νικοδήμου, ενώ σήμερα το πρωί τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Οσίας Παρασκευής.
Η μνήμη της Οσίας Παρασκευής τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Οκτωβρίου, και στη Νέα Καλλικράτεια βρίσκεται ένας από τους τρεις ναούς που έχουν ανεγερθεί προς τιμήν της σε όλη τη χώρα.
Λίγα λόγια για τον βίο της Οσίας Παρασκευής
Η Οσία Παρασκευή γεννήθηκε στους Επιβάτες της Προποντίδας στις αρχές του 10ου αιώνα από ευσεβείς γονείς. Από μικρή ξεχώρισε για την καλοσύνη και την ελεημοσύνη της, με σύνθημα ζωής:
«Όλα για τους άλλους, τίποτε για τον εαυτό μου.»
Σε ηλικία 16 ετών αφιέρωσε τη ζωή της στον Θεό, περιηγήθηκε σε ιερούς τόπους όπως η Κωνσταντινούπολη, η Ηράκλεια του Πόντου και τα Ιεροσόλυμα, ασκούμενη με προσευχή και νηστεία. Τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής της τα πέρασε στην Καλλικράτεια, όπου παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο σε ηλικία 27 ετών.
Το ιερό λείψανό της μεταφέρθηκε διαδοχικά σε Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία, όπου τιμάται έως σήμερα, καθιστώντας την Οσία Παρασκευή γνωστή ως «Προστάτιδα των Βαλκανίων».
Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας δήλωσε:
«Η Νέα Καλλικράτεια γιορτάζει σήμερα την Πολιούχο και Προστάτιδά της, την Οσία Παρασκευή την Επιβατηνή. Εύχομαι σε όλους τους δημότες μας υγεία, δύναμη και προκοπή. Χρόνια πολλά στη Νέα Καλλικράτεια!»












