Μεγαλειώδες συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Μεγαλειώδης ήταν για άλλη μια φορά η διαδήλωση για την Μακεδονία στο Σύνταγμα με χιλιάδες πολίτες  να διαδηλώσουν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η συγκέντρωση των χιλιάδων πολιτών που «ψηφίζουν» ένα μεγάλο «όχι» λίγα 24ωρα πριν να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή, ξεκίνησε, όπως ήταν προγραμματισμένο, στις 2 το μεσημέρι με τον Πέτρο Γαϊτάνο να ψάλει τον εθνικό ύμνο.

 

Κρις Σπύρου: Κύριε Ζάεφ αν θέλετε τη Μακεδονία μας, Μολών Λαβέ

Υπό τους ήχους του συνθήματος «αυτή η συμφωνία είναι προδοσία» ανέβηκε στο βήμα του Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στην Πλατεία Συντάγματος ο πρώην Γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ, Κρις Σπύρου, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των ομιλητών.

«Αισθάνομαι και είμαι Μακεδόνας, όπως πρέπει να αισθάνεστε και σεις που δεν κατάγεστε από Μακεδονία, αλλά είστε Έλληνες» ανέφερε προς το πλήθος ο κ. Σπύρου και πρόσθεσε: «Υπήρξε και υπάρχει μόνο η Ελληνική Μακεδονία και οι Έλληνες Μακεδόνες».

«Μακεδόνες είστε το πιο ένδοξο και σημαντικό κομμάτι του ελληνικού έθνους» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με ονομασία που περιέχει ελληνική λέξη Μακεδονία. Η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι κράτος μαϊμού, με μαϊμού πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και με μαϊμού Σύνταγμα».

 

Νίκος Λυγερός: Αυτοί που είναι κρυμμένοι στη Βουλή ξέρουν ότι έχουν τελειώσει

«Η Βουλή των Ελλήνων είναι εδώ και όχι απέναντι. Εμείς θα αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Ακόμη και να κυρώσουν το προσύμφωνο της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα το ακυρώσουμε, ότι και να κάνουν». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία του ο μαθηματικός Νίκος Λυγερός, ένας εκ των ομιλητών στο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, στο Σύνταγμα.

Ο κ. Λυγερός χαρακτήρισε «εργαλείο προπαγάνδας» όσα ακούγονται υπερ της συμφωνίας των Πρεσπών και χαρακτήρισε το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θέμα ουσίας για τη χώρα μας.

«Ακόμη κι αν περάσει η Συμφωνία, δεν πρόκειται να υπογράψουμε το πρωτόκολλο εισόδου για τα Σκόπια. Αυτοί που είναι κρυμμένοι στη Βουλή ξέρουν ότι έχουν τελειώσει. Το θέμα της Μακεδονίας είναι ουσία. Αν δεν τους σταματήσουμε στη Μακεδονία θα συνεχίσουν».

«Ο Ελληνικός λαός δεν γονατίζει, αντιστέκεται. Δεν θα μείνει ίχνος από το πέρασμά τους» κατέληξε την ομιλία του ο κ. Λυγερός.

 

Αφροδίτη Μάνου: Ύπουλη και μακιαβελική η Συμφωνία των Πρεσπών

Ύπουλη και Μακιαβελική χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, η γνωστή μουσικοσυνθέτρια Αφροδίτη Μάνου, μιλώντας από την εξέδρα του Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία. Παράλληλα χαρακτήρισε ανεύθυνους και επικίνδυνος αυτούς που την υπέγραψαν.

«Την προηγούμενη διαδήλωση την παρακολούθησα από τον καναπέ. Παρακολούθησα την καρδιά της Ελλάδας από την τηλεόραση. Εγώ δεν ήμουν εκεί. Σήμερα ήρθα εδώ για να επανορθώσω για να σας δω και να πάρω δύναμη από τη δύναμη σας. Να φωνάξω μαζί σας όσο ποιο δυνατά μπορώ. Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική.

Ελάτε να αφυπνίσουμε και τον τελευταίο Έλληνα. Να προστατεύσουμε το μέλλον της Ελλάδας», ανέφερε.

«Αγαπώ την πατρίδα μου σημαίνει αγαπώ και σέβομαι τις άλλες πατρίδες αλλά απαιτώ αυτό να γίνεται και από τις άλλες πατρίδες για τη δικιά μου. Για πολλά χρόνια τους άφησαν να πιστέψουν έναν μύθο και να πορεύονται με μια ιστορία κλεμμένη», πρόσθεσε.

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης

Να πάρει πίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών και να μη την φέρει στην Βουλή, κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.

«Ενώνουμε τις φωνές μας για να υπερασπιστούμε όχι μόνο την υπόθεση της Μακεδονίας αλλά και τις αξίες που έχτισαν αυτόν τον τόπο, την ελευθερία, την δημοκρατία, τον πατριωτισμό.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, άνθρωποι που είμαστε κάθε μέρα δίπλα στον πολίτη, ενωμένοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, η Αυτοδιοίκηση μίλησε και είπε η Μακεδονία είναι μια και ελληνική», τόνισε ο κ. Πατούλης στο σημερινό συλλαλητήριο για την Μακεδονία.

«Βλέπω έντιμους ανθρώπους του μόχθου, Έλληνες πατριώτες που πονάνε τον τόπο τους και βλέπουν την κυβέρνηση να τους περιφρονεί. Αγαπάμε την Ελλάδα, την πατρίδα μας, τη Μακεδονία.

Καλούμε τους πρόθυμους, καλούμε τον πρωθυπουργό να το σκεφτεί και να μην φέρει καμία συμφωνία στη Βουλή.

Πάρτε το πίσω η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», πρόσθεσε.

 

Επεισόδια και χημικά

Επεισόδια έξω από τη Βουλή, στις σκάλες που οδηγούν στο βασικό κτίριο, σημειώθηκαν λίγο πριν τις 14:30, με την αστυνομία να κάνει αδικαιολόγητη και ευρεία χρήση χημικών αδιακρίτως, με συνέπεια ο μεγάλος όγκος των διαδηλωτών που βρισκόταν στο σημείο, να απομακρυνθεί εσπευσμένα, με κίνδυνο να υπάρξουν τραυματισμοί.

Με αφορμή την επίθεση από μία μικρή μερίδα περίπου 20-30 διαδηλωτών, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, προκαλώντας τη διάσπαση της μεγάλης συγκέντρωσης ακριβώς μπροστά στη Βουλή.