Μεγαλεπίβολο πείραμα για να επιτραπούν οι συναυλίες παρά την πανδημία

Είναι δυνατόν να επιτραπούν και πάλι οι συναυλίες παρά την Covid-19; Το γερμανικό Πανεπιστήμιο του Χάλε ξεκίνησε ένα μεγάλο πείραμα με 4.000 συμμετέχοντες για να επιχειρήσει να δώσει μια απάντηση. 

Ένας διάσημος στη Γερμανία τραγουδιστής της ποπ, ο Τιμ Μπέντζκο, δέχθηκε να συμμετάσχει σ’ αυτό το τεστ, δίνοντας μέσα στην ίδια ημέρα στη Λειψία τρεις συναυλίες με διαφορετικά μέτρα στην καθεμιά, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ερευνητές να προσδιορίσουν ποια είναι η καλύτερη δυνατή οργάνωση, ώστε να αποφεύγονται μολύνσεις. 

Στους συμμετέχοντες γίνονται δεκτά μόνο νεαρά και υγιή άτομα ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος μόλυνσης στη διάρκεια των πειραμάτων. Όλα έγιναν μέσα σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών της Λειψίας, στην Leipzig Arena. 

Όλοι οι εθελοντές που βρέθηκαν στις συναυλίες αρχικά θερμομετρήθηκαν. Φόρεσαν όλοι μάσκα τύπου FFP2 και μια συσκευή, η οποία ανίχνευσε όλες τις μετακινήσεις και τις επαφές τους μέσα στην αίθουσα.   Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο θα υπολογίσει και την πορεία των αερολυμάτων από τους θεατές, αυτά τα μικρά μόρια που, σύμφωνα με τους ειδικούς, διαδραματίζουν έναν ρόλο στη μόλυνση. 

Οι ερευνητές θέλουν να επιχειρήσουν να προσδιορίσουν πώς θα μπορούσε να δοθεί άδεια για μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως συναυλίες, και να αποφευχθεί ταυτόχρονα η διάδοση του ιού. Χάρη στα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν, θέλουν να καθορίσουν ένα μαθηματικό μοντέλο για τον υπολογισμό των κινδύνων διάδοσης μέσα σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών. Τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευθούν το φθινόπωρο. 

Αναμένονται με ανυπομονησία από τους οργανωτές συναυλιών και όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στον πολιτιστικό τομέα και την ψυχαγωγία. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε αναγκαστική ανεργία εδώ και μήνες. 

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις παραμένουν απαγορευμένες, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε πρόσφατα πως δεν βλέπει περιθώριο ελιγμών για τη χαλάρωση των περιορισμών αυτή τη στιγμή, καθώς παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα.