Μεγάλη έκθεση για την Έιμι Γουάινχαουζ, δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της

Το Μουσείο Design του Λονδίνου ανακοίνωσε την έκθεση με τίτλο «Amy: Beyond the Stage», η οποία θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό στις 26 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση με θέμα την Έιμι Γουάινχαουζ και πραγματοποιείται δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, σε ηλικία 27 ετών.

Στην έκθεση, στην οποία θα υπάρχουν προσωπικά αντικείμενα που θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στο κοινό -όπως η πρώτη της ηλεκτρική κιθάρα, χειρόγραφα σημειωματάρια και στίχοι-, δεν εξερευνά μόνο τη σπουδαία της μουσική προσωπικότητα αλλά και την αίσθηση της μόδας που είχε, όσο και τη μόδα που δημιούργησε με τις στιλιστικές της επιλογές.

Η Priya Khanchandani, επικεφαλής των επιμελητών του Μουσείου, δήλωσε ότι η έκθεση θα επικεντρωθεί στην ιστορία της ως ταλαντούχας μουσικού –καθώς  ο θόρυβος γύρω από τις ιστορίες των ναρκωτικών και της προσωπικής της ζωής,  δεν άφησε να προβληθεί στα μέσα ενημέρωσης το ξεχωριστό καλλιτεχνικό της προφίλ, με αποτέλεσμα να  μειωθεί η αξία της πραγματικής κληρονομιάς που άφησε πίσω της.

Η συναρπαστική έκθεση θα περιλαμβάνει μια παρουσίαση των ρούχων της Γουάινχαουζ και μια εξερεύνηση της αισθητικής της, με αντικείμενα όπως η κόκκινη τσάντα Moschino και το κίτρινο φόρεμα Preen, που φόρεσε στα βραβεία Brit 2007.

Θα περιλαμβάνει, επίσης, μια εγκατάσταση εμπνευσμένη από το στούντιο Metropolis, στο οποίο ηχογράφησε η Γουάινχαουζ, σχεδιασμένη από την καλλιτέχνη Chiara Stephenson και θα διαθέτει διαφορετικά δωμάτια που εστιάζουν στη μουσική, το στιλ και τις επιρροές της. Στο «φινάλε» της έκθεσης παρουσιάζεται ένας καθηλωτικός ημικυκλικός χώρος, όπου πολλαπλές φιγούρες της τραγουδίστριας -που δημιουργήθηκαν από υπολογιστή,  και χειρόγραφο υλικό από το αρχείο της, μετατρέπονται σε κινούμενη εικόνα από το Studio Moross.

Ανάμεσα στα εκθέματα είναι η πρώτη της ηλεκτρική κιθάρα, μια  Daphne blue Fender Stratocaster που χρησιμοποίησε στην κυκλοφορία του πρώτου της άλμπουμ, «Frank», ενώ, επίσης,  θα αναφέρεται λεπτομερώς πώς η Γουάινχαουζ έγραψε και ηχογράφησε το άλμπουμ «Back to Black», που την έκανε διεθνή σταρ.