Μεγάλη Βρετανία: Βγήκαν στην κυκλοφορία τα χαρτονομίσματα με τον βασιλιά Κάρολο

Τα τραπεζογραμμάτια με το πορτρέτο του βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου τέθηκαν σε κυκλοφορία στη Μεγάλη Βρετανία την Τετάρτη, σχεδόν δύο χρόνια αφότου διαδέχθηκε την εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ ως αρχηγός του κράτους.

Η εικόνα του Καρόλου θα εμφανίζεται στα νέα χαρτονομίσματα των 5, 10, 20 και 50 λιρών που εκδίδει η Τράπεζα της Αγγλίας. Τα υπάρχοντα χαρτονομίσματα με την Ελισάβετ θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν.

 «Η προσέγγιση αυτή είναι σύμφωνη με τις οδηγίες του Βασιλικού Οίκου, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτής της αλλαγής», δήλωσε η Τράπεζα της Αγγλίας. «Αυτό σημαίνει ότι το κοινό θα αρχίσει να βλέπει τα νέα χαρτονομίσματα του Βασιλιά Καρόλου Γ’ πολύ σταδιακά».

Η Ελισάβετ ήταν ο πρώτος μονάρχης που εμφανίστηκε στα βρετανικά χαρτονομίσματα, σε αντίθεση με τα κέρματα στην Αγγλία που φέρουν εικόνες βασιλιάδων και βασιλισσών για περισσότερα από 1.000 χρόνια. Η πίσω όψη των χαρτονομισμάτων με τους Γουίνστον Τσόρτσιλ, Τζέιν Ώστιν, ΤΜΓ Τέρνερ και Άλαν Τιούρινγκ παρεμένει η ίδια.

Το σχέδιο των νέων χαρτονομισμάτων αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, λίγο μετά την κυκλοφορία των κερμάτων με τον Κάρολο. Εκτός από τον νέο μονάρχη, το σχέδιο των τραπεζογραμματίων παραμένει αμετάβλητο. Η χρήση μετρητών έχει μειωθεί σημαντικά στη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταναλωτές προτιμούν τις χρεωστικές κάρτες και άλλες ηλεκτρονικές πληρωμές.

Σύμφωνα με το Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικού Εμπορίου, τα μετρητά αντιπροσώπευαν περισσότερες από τις μισές συναλλαγές στα καταστήματα το 2014, αλλά είχαν μειωθεί στο 15% έως το 2021 – εν μέρει λόγω των περιορισμών του COVID-19 – προτού αυξηθούν στο 19% το 2022.

 «Δεσμευόμαστε να παρέχουμε τραπεζογραμμάτια για όσο χρονικό διάστημα τα ζητάει το κοινό. Η κυκλοφορία αυτών των νέων χαρτονομισμάτων αποτελεί απόδειξη αυτής της δέσμευσης», δήλωσε την Τετάρτη ο διοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας Αντριου Μπέιλι. Η κυβέρνηση της Βρετανίας ψήφισε πέρυσι νομοθεσία που απαιτεί από τις τράπεζες να εξασφαλίζουν εύκολη πρόσβαση σε μετρητά.

in.gr