Μεγαλόπνοο και Πολυδαίδαλο το πρόγραμμα του KOUZINA 2021

Η άντληση πολιτιστικών και γαστρονομικών στοιχείων από την τοπική κληρονομιά και τις ιστορικές καταβολές αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στοιχείο του KOUZINA 2021, το οποίο εστιάζει ακόμη περισσότερο στην εξωστρέφεια και αναβαθμίζει τις δραστηριότητές του, ώστε να κερδίσει το χαμένο επικοινωνιακό έδαφος που το 2020 προκάλεσε η παγκόσμια υγειονομική κρίση. 

Με κέντρο βάρους την ανάδειξη του μύθου και της φιλοσοφίας, που περιβάλει τα τοπικά προϊόντα, το KOUZINA εστιάζει στην προώθηση του τρόπου χρήσης των, η οποία αποτελεί αυστηρό ζητούμενο για τους εννέα (9) guest chef της διοργάνωσης αλλά και για τους αντίστοιχους δώδεκα (12) τοπικούς.

Ισχυρό «χαρτί» της επικείμενης γιορτής αποτελεί το concept «δοκιμάστε πιάτα από την κάρτα των restaurant μας», που δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς χώρους εστίασης να προωθήσουν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης το μενού τους, όταν αυτό συνάδει με το θέμα της εκάστοτε ενότητας του KOUZINA.

Χωρισμένο στις πέντε (5) γνωστές εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες, το πασίγνωστο πλέον μηνιαίο (15.5.21 – 15.6.21) γαστρονομικό φεστιβάλ, φιλοξενεί ένδεκα (11) πολιτιστικά δρώμενα, που αναδεικνύουν επιλεγμένους εξωτερικούς χώρους και είναι στενά συνδεδεμένα με την παράδοση της Ανατολικής Χαλκιδικής αλλά και με την τοπική πρωτογενή παραγωγή.

Με τιμώμενο τοπικό προϊόν τα «Μύδια Ολυμπιάδας», για τα οποία το νέο cluster επιχειρηματιών του Δήμου Αριστοτέλη ξεκινά άμεσα τη διαδικασία πιστοποίησής τους ως προϊόντος Π.Ο.Π., οι δραστηριότητες του KOUZINA 2021 τοποθετούν μία (1) κύρια και τέσσερις (4) παράλληλες εκδηλώσεις στα μυδοτροφεία του Αριστοτελικού Όρους, οι οποίες θα καταγραφούν από Γάλλους, Αυστριακούς, Πολωνούς και Κροάτες εκπροσώπους Τύπου. Οι εν λόγω δημοσιογράφοι συμμετέχουν στα επτά (7) ταξίδια εξοικείωσης, που οργανώνονται από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και στοχεύουν στην προβολή κάθε γωνιάς του Δήμου Αριστοτέλη σε έξι (6) ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές αλλά και στην αντίστοιχη ελληνική.  

Ξεχωριστή είναι όμως και η προώθηση των μοναστηριακών προϊόντων μέσα από τις περιηγήσεις ταξιδευτών στον εμπορικό ιστό της Ουρανούπολης: δύο (2) κύριες και έξι (6) παράλληλες εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια της «μοναστηριακής» εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας, συνθέτουν μία γαστρο-πολιτιστική διαδρομή ανάμεσα σε  βυζαντινούς χώρους και σε τοπικά καταστήματα, όπου θα δοκιμάσει κανείς ολόκληρη την αγιορείτικη παραγωγή.  Στην ίδια ενότητα τοποθετούνται οι τέσσερις (4) κύριες και τέσσερις (4) παράλληλες δραστηριότητες, που πραγματοποιούνται σε προσκυνήματα και ξωκκλήσια του θαλάσσιου και ορεινού όγκου.

Το KOUZINA 2021 εγκαινιάζει εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται σε πλοιάρια εν πλω. Συνδυάζοντας τις θεματικές κρουαζιέρες με τα γαστρονομικά workshop, η διοργάνωση αναμένεται να παντρέψει «κληρονομιές των Ελλήνων προσφύγων», όπου Κύπριοι, Πόντιοι και Μικρασιάτες παρουσιάζουν αυτό που κρατούν πάντα σαν φυλαχτό: «τη γαστρονομική περιουσία και τη νοικοκυροσύνη που κανείς κατακτητής δεν μπόρεσε ποτέ να σφετερισθεί», όπως συνηθίζουν να λένε οι ίδιοι. Την ίδια εβδομάδα παρουσιάζονται οι κολοκυθοανθοί της Βαρβάρας, ένα πρωτοεισαγόμενο στο KOUZINA προϊόν, που τα επόμενα χρόνια θα πρωτοστατήσει στα τοπικά και όχι μόνο γαστρονομικά δρώμενα.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας, που ο Δήμος Αριστοτέλη δημιούργησε πρόσφατα στην Ουρανούπολη, το KOUZINA 2021 θα υποδεχθεί χορευτικά σχήματα από τη Σωζόπολη της Βουλγαρίας και από το Σπλιτ της Κροατίας. Η μεσογειακή εβδομαδιαία θεματική ενότητα άλλωστε είναι αφιερωμένη εκ νέου στην κροατική μεσογειακή κουζίνα και διοργανώνεται με τη συνεργασία της Gault & Millau Κροατίας και του Taste the Meditettanean, που αποτελεί αντίστοιχη του KOUZINA κροατική διοργάνωση. Εκτός από τον Κροάτη guest chef, η επικεφαλής chef του KOUZINA Ντίνα Νικολάου αναμένεται να υποδεχθεί και:

    κροατική ομάδα εκπροσώπων Τύπου,

    εκπροσώπων outgoing τουριστικών γραφείων και

    ανθρώπων από τη δαλματική χώρα, που εργάζονται στη μεσογειακή διατροφή / γαστρονομία.

Tην ίδια χρονική περίοδο ο Δήμος Αριστοτέλη και το Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας προγραμματίζεται να υποδεχθούν στην περιοχή αυτοδιοικητική αντιπροσωπεία από την Κροατία.

Τιμώμενος ελληνικός προορισμός της διοργάνωσης είναι η Αμφίπολη, η οποία συμμετέχει στην εμβληματική εκδήλωση με τίτλο η γιορτή της παλαιοχωρινής πατάτας και το ποντιακό πιροσκί

Η «Γιορτή της Λήξης», η οποία είναι πάντα αφιερωμένη στην αείμνηστη εθελόντρια Ευαγγελία Ηλία – Σαμαρά, θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, αποτελώντας πανηγυρικό χορευτικό αντάμωμα ομοψυχίας και ενότητας ολόκληρου του κόσμου της Ανατολικής Χαλκιδικής, που εδώ και πολλά χρόνια δίνει το στίγμα της δημιουργίας πραγματικού έργου. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το KOUZINA θα φυτέψει δέντρα στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή, ώστε να θυμίζει ότι σε όλους ότι «ο σπόρος που ρίχνουμε θα μετατραπεί σε δέντρο, τη σκιά του οποίου μπορεί να μην απολαύσουμε ποτέ. Αυτή όμως θα σκιάσει ευεργετικά τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας».

Το promo tour του KOUZINA 2021 ξεκινά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από τη Γερμανία, την Κροατία και τη Γαλλία. Σε συνεργασία με:

    το Δήμο Αριστοτέλη,

    το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και

    το νέο cluster επιχειρηματιών του Δήμου Αριστοτέλη,

που στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια, η διοργάνωση θα παρουσιάσει:

    Τους τοπικούς οίνους (στην περιοχή του Ρήνου Γερμανίας),

    Την τοπική φέτα (στο Παρίσι)

    Την ίδια τη διοργάνωση ως τρόπο υγιούς τοπικής τουριστικής ανάπτυξης (στο Σπλιτ).

Ξεχωριστή όμως θέση στο προωθητικό πλάνο του 2021 θα έχει – μεταξύ άλλων  – το πρόγραμμα με τίτλο «φυτά του Αριστοτέλη και βότανα του Μεγαλέξανδρου», το οποίο αποτελεί ολιστικό σχέδιο τουριστικού marketing με δεκάδες προωθητικές προεκτάσεις στους δεκαοκτώ (18) τουριστικούς πυλώνες που αναπτύσσονται στην Ανατολική Χαλκιδική από το Δήμο Αριστοτέλη και απευθύνεται στις Ινδίες και σε άλλες τουριστικές αγορές της Άπω Ανατολής.

Το KOUZINA τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αριστοτέλη.