Μήνυμα Κοτζιά προς ΠΓΔΜ: «Να τελειώνουμε με τον αλυτρωτισμό»

Την άποψη ότι μάλλον δεν θα συζητηθεί το ονοματολογικό στη σημερινή συνάντηση, με τον υπουργό Εξωτερικών της FYROM, Νίκολα Δημητρόφ εξέφρασε ο Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, Σέρντζαν Νταρμάνοβιτς. «Δεν νομίζω ότι θα συζητήσουμε το ονοματολογικό γιατί είναι μια συνάντηση πρώτης γνωριμίας, πιθανόν να συζητήσουμε τη μέθοδο με την οποία θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

 

«Ανταλλαγή απόψεων με Δημητρόφ»

Όπως εξήγησε η συνάντηση με τον κ. Δημητρόφ θα επικεντρωθεί στην ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα και πώς αυτές θα προχωρήσουν, καθώς από ελληνικής πλευράς, όπως είπε, υπάρχουν νέες σκέψεις και προτάσεις, οι οποίες θα διατυπωθούν στο πλαίσιο των υφιστάμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Θα δείξουμε και θα επιβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών «ότι για την Ελλάδα αυτό που προέχει, είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής και κατά προέκταση αυτής της χώρας».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Σκοπιανός ομόλογός του είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης, και «θα αξιοποιήσει από την πλευρά του τη δυνατότητα να αναζητά λύσεις».

 

 «Θα επιβεβαιώσω και θα ξαναεξηγήσω»

«Θα επιβεβαιώσω και θα ξαναεξηγήσω», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «αυτό που λέω: ότι ένα κράτος στις διεθνείς του σχέσεις -όπως κάνει το Μαυροβούνιο- αλλά και κάθε κράτος, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, θα πρέπει να επιδεικνύει την ικανότητα να αφομοιώνει την κουλτούρα συμβιβασμών και συναινέσεων. Όσο πιο καλά το κάνει αυτό στις διεθνείς του σχέσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να λειτουργήσει δημοκρατικά με συναινέσεις και με κουλτούρα συμβιβασμών στο εσωτερικό του». Αναφερόμενος, τέλος, στα μηνύματα που έλαβε από τις τηλεφωνικές συζητήσεις που είχε προσωπικά με τον πρωθυπουργό της FYROM, Ζάεφ, καθώς και με τον Νίκολα Δημητρόφ, αλλά και από την τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ο κ. Κοτζιας είπε ότι όλα «δείχνουν μια καλή διάθεση, μια πρόθεση να τελειώσουμε με τον αλυτρωτισμό» συμπληρώνοντας ότι «δεν θα υπάρχει πιο ευτυχής άνθρωπος από εμένα αν τελειώνουμε με αυτή την ιστορία που μετατρέπει, όπως λέω πάντα, την ιστορία από σχολείο σε φυλακή».

 

Θα είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος αν…

Στο πλαίσιο της συνάντησής του στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, Σέρντζαν Νταρμάνοβιτς, ο αρμόδιος υπουργός, Ν. Κοτζιάς, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τη δεύτερη διάσκεψη της Γενεύης, η οποία έχει προσδιοριστεί, όπως είπε, για τις 28 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο υπουργών, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν θα υπάρχει πιο ευτυχισμένος άνθρωπος από τον ίδιο «αν λύσουμε το Κυπριακό, όταν λύσουμε τις συνθήκες των εγγυήσεων και της παρουσίας ξένων στρατευμάτων», αναγγέλλοντας ότι θα κάνει μία εκτεταμένη δήλωση επί του θέματος τις επόμενες ημέρες.

 

Το Ποτάμι: «Ας μην αφήσει η ΠΓΔΜ την ευκαιρία να χαθεί»

Να αναλογιστεί «όχι μόνο όσα βραχυπρόθεσμα αλλά, κυρίως, όσα μακροπρόθεσμα θα κερδίσει από την επίλυση του θέματος της ονομασίας» καλεί την ΠΓΔΜ το Ποτάμι. Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα επισημαίνει πως «η χρονίζουσα και μοναδική εκκρεμότητα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να λήξει», θυμίζοντας πως «η Ελλάδα έχει δώσει απτά και πολλά δείγματα καλής θέλησης, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις». «Μια ξεκάθαρη και αμοιβαία αποδεκτή λύση θα ανοίξει πολλές και μεγάλες προοπτικές για το μέλλον. Ας μην αφήσει (η ΠΓΔΜ) την ευκαιρία να χαθεί», προσθέτει. Εκφράζει τέλος την ελπίδα «η συμμετοχή στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ακροδεξιών και άλλων εμμονικών να μην είναι αυτή τη φορά η αιτία για τη διαιώνιση της εκκρεμότητας».