Μητσοτάκης: Ανυπόστατα όσα λέγονται για μπάζωμα στα Τέμπη

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα θέματα της βίας στη Θεσσαλονίκη και το ζήτημα της ασφάλειας

Είναι θέμα που μας στεναχωρεί και μας κινητοποιεί για να κάνουμε κάτι ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο όπως στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, εφόσον υπάρχουν παραπομπες στη δικαιοσύνη πρέπει να δικαστούν.

Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι χώρα που κάποιος δεν μπορεί να κυκλοφορήσει όπως θέλει στον δρόμο.

Κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στο bullying στο σχολείο καθώς σε αυτές τις συμμορίες συμμετείχαν παιδιά. Γι αυτό και η πλατφόρμα που ενεργοποιείται άμεσα και η ενίσχυση των σχολείων με ψυχολόγους έχουν σημασία για να μπορούμε να εντοπίσουμε νωρίτερα τέτοια φαινόμενα γιατί δεν μπορούμε να λειτουργούμε μόνο κατασταλτικά.

Υπάρχει γενικότερη αναγνώριση ότι έχει ενταθεί η παρουσία της αστυνομίας στις γειτονιές ποπυ ήταν ζήτημα που απασχολούσε τους κατοίκους. είναι σημαντικό να υπάρχει παρουσία της αστυνομίας, Η παρουσία της δρα αποτρεπτικά. Όσο χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και απλοποιούμε τη σχέση του πολίτη με το κράτος μπορούμε να απελευθερώνουμε αστυνομικούς. Έχουμε περισσότερους από ό,τι χώρες της ΕΕ. Υπάρχει μια βελτίωση αλλά αυτό δεν αντανακλάται στο αίσθημα ασφάλειας και διαμορφώνουν μια εικόνα.

Για τα Τέμπη

Είναι πολύ στενάχωρη και δυσάρεστη η συζήτηση. Το τελευταίο που θέλουμε είναι ο δημόσιος διάλογος να πέσει θύμα φημών που αδικούν το μέγεθος της τραγωδίας και δεν βοηθούν στην αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης. Τον τελευταίο λόγο μπορεί να έχει μόνο η δικαιοσύνη. Θεωρώ απολύτως λογικό η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Εμείς σε άλλες στιγμές επιλέξαμε να μην κάνουμε το ίδιο.

Είναι πολύ σημαντικό ότι η δικαιοσύνη επέλεξε να αναζητήσει δεύτερο πραγματογνώμονα.

Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς αναρωτιέμαι; Δεν θα ξεχάσω την ημέρα που βρέθηκα στο τοπίο του δυστυχήματος. Είναι ό,τι πιο δύσκολο κάνω και ξέρω ότι έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος ώστε να πάνε οι γερανοί για να βρούμε σορούς. Αυτή ήταν η πραγματικότητα και να λένε κάποιοι για μπάζωμα και τσιμέντωμα. Λυπάμαι και οργίζομαι. Η δουλειά έγινε από τους επιχειρησιακούς παράγοντες με τον καλύτερο τρόπο. Υπήρχαν βαγόνια που εξαφανίστηκαν; Τι συνέβη; Εξαερώθηκαν; Περιμένω απαντήσεις από τον δεύτερο πραγματογνώμονα.

Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν δικαιώμα να λένε ό,τι θέλουν. Σκύβω το κεφάλι μπροστά τους. Κάποιοι δεν έχουν δικαίωμα να αξιοποιήσουν πολιτικά την τραγωδία. Εγώ ξέρω ότι όλα αυτά είναι ανυπόστατα.

Λυπάμαι γιατί σε αυτό το περιβάλλον της ψηφιακής δημοκρατίας υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες από πολιτικούς αρχηγούς που προσπαθούν να χτίσουν καριέρες με παλαβομάρρες ενόψει Ευρωεκλογών και αναφέρομαι στον Κ. Βελόπουλο.

Από εδώ και στο εξής θα περιμένουμε όλοι τη Δικαιοσύνη που έχει κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς. Δεν θέλουμε έξι χρόνια όπως το Μάτι αλλά όχι βιαστικά.

Η άποψη της κυβέρνησης για διαχωρισμό ποινικών και πολιτικών ευθυνών είναι ξεκάθαρη. Όσοι πιστεύουν ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών πρέπει να ζητήσουν προανακριτική επιτροπή με συγκεκριμένο κατηγορητήριο.

Πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια για τα Τέμπη

Αυτή τη στιγμή ο σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι στο πλαίσιο των χρόνιων παθογενιών του συστήματος. Ξέρετε σήμερα σε τι ποσοστό των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων υπάρχει το ολιστικό πρόγραμμα ασφαλείας; Στο 12%. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή δεν έχουμε τα συστήματα τα τρένα θα συγκρούονται μεταξύ τους. Έχουμε τον γενικό κανονισμό που πρέπει να εφαρμόζεται

Για την ακρίβεια

Είναι σωστό ότι είναι το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα. Πώς απαντάμε; Με αυξήσεις μισθών. Θα επιμείνω σε αυτό γιατί έχουμε θέσει στόχο το 2027 ο μέσος μισθός να είναι 1500 ευρώ και ο κατώτατος 950. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για να προσελκύσουν εργαζόμενους. Αυτή είναι η διαρθρωτική απάντηση αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό.

Γιατί κάναμε τώρα πιο δραστική παρέμβαση στην ίδια λειτουργία της αγοράς; Για να μην κρύβονται μέσα από ένα πολυδαίδαλο σύστημα ανατιμήσεις που επωφελούνταν εταιρείες και σούπερ μάρκετ.

Οι τιμές αυξήθηκαν γιατί αυξηθηκαν οι συντελεστές κόστους. Δεν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό αν οι συντελεστές πέφτουν. Γι αυτό και τώρα η παρέμβαση.

Οικογένειες που απέκτησαν παιδί το 2023 θα αποκτήσουν πρόσθετη στήριξη.

Όλά αυτά αποτελούν συνολικό πλέγμα και ανάμεσά τους είναι και οι έλεγχοι για τα πρόστιμα. Όποιος παραβιάζει τον νόμο θα πάρει πρόστιμο. Έχουμε επιβάλει πρόστιμα 16 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα εισπράττονται και η πληρωμή του προστίμου αμέσως συνιστά μόνιμη αναγνώριση της παρανομίας που διεπράχθη.

Γι αυτό στηρίζουμε πάντα τους πιο αδύναμους. Θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού που θα φτάσει πάνω από 800 ευρώ. Η αύξηση θα είναι αξιολόγη.

Για το επίδομα Πάσχα

Όχι δεν θα υπάρξει. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν δύσκολο προυπολογισμό να υλοποιήσουμε. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις σε τομείς όπως τους γιατρούς που θέλουμε να ενισχύσουμε

Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τους πιο ευάλωτους θα το κάνουμε με την αύξηση του κατώτατου μισθού και απολογιστικά στο τέλος του χρόνου

Θα ήταν πολύ ευκολο να πω ότι έρχονται εκλογές θα δώσω χρήματα. Δεν νομίζω ότι αυτές οι παρεμβάσεις έχουν πολιτικό αποτέλεσμα.

Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το τραπέζι της σαρακοστής και του Πάσχα θα είναί ανεκτό.

Οι μισθοί στον τουρισμό είναι καλύτεροι και θα είναι καλύτεροι. Είναι πολύ πιο σημαντικό να αυξάνονται οργανικά οι μισθοί από το να δίνουμε επίδομα

Για την Υγεία

Ο στόχος είναι να πούμε ότι σε αυτή την 4ετια κάτι άλλαξε στο ΕΣΥ χωρίς τις διακρίσεις που υπάρχουν σήμερα γιατί το ΕΣΥ είναι σήμερα ανομοιομόρφο.

Τα απογευματινά χειρουργεία ξεκινούν σήμερα επιτέλους. Εγώ δεν ακούω ότι δεν υπάρχει προσωπικό, ακούω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς και νοσηλευτές

Σε πρώτη φάση τα χειρουργία αυτά είναι πιο ανταγωνιστικά από ό,τι αν πήγαινε κάποιος στον ιδιωτικό τομέα

Θα διαθέσουμε ένα σημαντικό ποσό από το Ταμείο Ανακάμψης ώστε τα απογευματινά χειρουργεία για τους πιο αδύναμους που είναι καιρό στη λίστα θα είναι δωρεάν. Τα νοσοκομεία θα πληρώνονται.

Κάνουμε πολλές παρεμβάσεις για το θέμα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Σημαντικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται στα ΤΕΠ. Δίνουμε έμφαση στον προσωπικό γιατρό και στην πρωτοβάθμια υγεία και μεγάλη προσοχή στα θέματα της πρόληψης και των εξετάσεων. Η πρόληψη σώζει ζωές.

Το λέω και στον τομέα της υγείας ότι η Ελλάδα του 2024 δεν είναι ίδια με αυτή του 2019. Η πανδημία μας άφησε περισσότερο προσωπικό και ΜΕΘ. Και έχουμε σημαντικούς πόρους από το ταμείο Ανακάμψης για την βελτίωση των υποδομών.

Όλο αυτό είναι μια διαδικασία μεταρρύθμισης του ΕΣΥ που τώρα ξεκινάει. Βλέπουμε τις πρώτες ψηφίδες μιας εικόνας που θέλει μια 4ετια για να δείξει αποτελέσματα.

Για την παιδεία

Δεν περίμενα τέτοια ένταση στη συζήτηση για τα πανεπιστήμια.

Να δούμε τη μεγάλη εικόνα: στο βασικό επιχείρημα γιατί η Ελλάδα να είναι μόνη χώρα μαζί με την Κούβα που να έχει κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση, δεν υπάρχει απάντηση. Γιατί να μην έχει περισσοτερες επιλογές ένας υποψήφιος φοιτητής.

θα προχωρήσουμε και στην αλλαγή του άρθρου 16. Αυτή τη στιγμή αξιοποιούμε τα περιθώρια του άρθρου 16 για παραρτήματα μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής

Τώρα που έχουμε την ευκαιρία για συναίνεση στη λογική του αυτονόητου το ΠΑΣΟΚ λες και μπήκε στην αλλαγή του χρόνου. Ας αναζητήσει ο κ. Ανδρουλάκης τις γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα θα κριθεί από το ΣτΕ και το δικαστήριο πιστεύει ότι θα στηρίξει τη θέση που υποστηρίζει η κυβέρνηση

Ας περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα βλέποντας την ως περιφερειακό κέντρο. Εμείς θέλουμε την Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Πιστεύω ότι το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα.

Χαίρομαι που βλέπω τα δημόσια πανεπιστήμια να προχωρούν σε συνέργειες. Θυμίζω

Όχι δεν σκεφτόμαστε δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια. Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δωρεάν και θέλουμε να το αναβαθμίσουμε

Πολλοί που έχτισαν καριέρες στο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και τις καταλήψεις νιώθουν κάπως άβολα. Η σύγκριση των πανεπιστημίων με τα μη κερδοσκοπικα πανεπιστήμια θα δημιουργήσει απαιτήσεις και για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Kάποιοι που έχτισαν καριέρες έτσι θα βρεθούν χωρίς δουλειά και αυτό είναι μια κατάκτηση της Μεταπολίτευσης.