Μητσοτάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: Κομβικό νομοσχέδιο, ριζική τομή στην εκπαίδευση

Τι είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του

– Η αναφορά στο «sugar daddies» του Κουτσούμπα

«Η Εθνική αντιπροσωπεία καλείται σήμερα όχι απλά να ψηφίσει ένα κομβικό νομοσχέδιο, αλλά να εγκρίνει μια ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μια γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Μια πρωτοβουλία η οποία πρωτίστως ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή.

Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα όμως διαμορφώνει και το πλαίσιο ώστε επιτέλους στη χώρα μας να λειτουργήσουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Οι νέες διατάξεις αποκτούν έτσι και μία διάσταση καταλυτικά εκσυγχρονιστική αλλά και ευρωπαϊκή. Πρόκειται για μία επιλογή με διπλή κατεύθυνση αλλά και με παράλληλους στόχους. Γιατί από τη μία πλευρά προσφέρει στους νέους μας περισσότερες ελευθερίες επιλογής να μπορέσουν να σπουδάσουν στον τόπο τους και μάλιστα σε σχολές που θα ανταγωνίζονται σε ποιότητα τις δημόσιες, ενώ από την άλλη φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη ως ένα δυναμικό εκπαιδευτικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Με άλλα λόγια, η νέα γενιά οπλίζεται τώρα με νέες δυνατότητες ατομικής ανόδου, την ίδια ώρα που η πατρίδα μας κερδίζει έναν ακόμα μοχλό συλλογική πρόοδο. Είναι άλλωστε μία ανάγκη που έρχεται από το βαθύ παρελθόν».

Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός τόνισε «προσέξτε, πριν από ακριβώς δεκαεπτά χρόνια, έλεγα τότε ας ξεφύγουμε πια από τον πρωτοφανή αναχρονισμό να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να κρατά αυτό το μονοπώλιο στην εκπαίδευση. Ένα μονοπώλιο το οποίο μόνο σε αναβάθμιση τελικά δεν οδήγησε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα λόγια αυτά τα επαναλαμβάνω ατόφια και σήμερα, με τη βεβαιότητα ότι ύστερα από 17 χρόνια θα γίνουν επιτέλους χειροπιαστή πραγματικότητα. Όπως είπα και όπως σταθερά ισχυριζόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου το θεμέλιο αυτής της μεταρρύθμισης είναι η ανάταξη και ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου με σκοπό να απελευθερωθεί από την αγκύλωση της γραφειοκρατίας και της ιδεοληψίας. Γι αυτό και στο δημόσιο πανεπιστήμιο να το πούμε, να το ακούσετε εσείς, που εκφράζεται με πύρινους λόγους στην αντίδρασή σας, στο νομοσχέδιο αναφέρεται το 85% των άρθρων του σχετικού νομοσχεδίου, προβλέποντας χρηματοδότηση η οποία αθροιστικά θα φτάσει κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ ως το 2027 από ευρωπαϊκούς πόρους και από τις χρηματοδοτήσεις μέσω του σχήματος των συμπράξεων μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα».

Σε άλλο σημείο απευθυνόμενος στον κ. Φάμελλο είπε ότι έχετε έναν πρόεδρο που σπούδασε σε μη κρατικό – μη κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο, σε ένα πανεπιστήμιο σπουδαίο, Αμερικανικό, με υποτροφία την οποία του την έδωσε το πανεπιστήμιο ακριβώς επειδή δεν μοιράζει μερίσματα κι έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί υπεραξία χτίζοντας καταπιστεύματα τα οποία διευκολύνουν τα πανεπιστήμια αυτά να δίνουν υποτροφίες.

Επίθεση σε Κουτσούμπα: «Απαράδεκτη, σεξιστική η αναφορά σε sugar daddies»

Σφοδρή επίθεση στον Δημήτρη Κουτσούμπα για τις αναφορές στους sugar daddies εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε αναφερόμενος στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εκφράζοντας την ευχή να αυξηθεί και η πολιτική εκπροσώπηση των γυναικών στη Βουλή. Στη συνέχεια, έστρεψε τα πυρά του κατά του ΓΓ του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη, σεξιστική συμπεριφορά», ενώ χαρακτήρισε «αναχρονιστική δύναμη» το κόμμα.

 «Επιτρέψτε μου εισαγωγικά ένα σχόλιο για την παρέμβαση του κ. Κουτσούμπα. Θεώρησα ότι ζητήσατε παρέμβαση για να ζητήσετε ‘συγγνώμη’ για την απαράδεκτη σεξιστική αναφορά σας που αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη. Και μη σπεύσετε να μιλήσετε για τον αντικομμουνισμό μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

 «Είναι τιμή» απάντησε ο κ. Κουτσούμπας που βρισκόταν στα βουλευτικά έδρανα.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την επίθεσή του. «Ίσως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα όταν μιλάτε για γυναίκες που εκδίδονται», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας: «Δεν θα παραμείνετε στο απυρόβλητο ως δήθεν δύναμη εκσυγχρονισμού που είναι υπεράνω κριτικής όταν με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο απευθύνεστε στις γυναίκες με σεξιστικό τρόπο και δεν έχετε το θάρρος να ζητήσετε ‘συγγνώμη’». Τα σχόλια του πρωθυπουργού προκάλεσαν εκ νέου την παρέμβαση του κ. Κουτσούμπα. «Σαν δεν ντρέπεστε λίγο» είπε ο επικεφαλής του ΚΚΕ, με τον κ. Μητσοτάκη να του απαντά: «Οι φωνές σας δεν θα συγκαλύψουν την ένδεια των επιχειρημάτων σας».

Πηγές: ertnews.gr, protothema.gr