Μητσοτάκης: Προέχει να συμμετέχουμε ενεργά στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Μαριούπολη και η κοινότητα ελληνικής καταγωγής που διαμένει στην περιοχή, εξετάστηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη τον οποίο δέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη θερμά τον κ. Ανδρουλάκη για τους χειρισμούς του στην προσπάθεια προστασίας της ελληνικής ομογένειας της Μαριούπολης, εξαίροντας την υπευθυνότητα και την ενσυναίσθηση του έλληνα διπλωμάτη.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος διπλωμάτης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέμεινε στη βομβαρδιζόμενη πόλη, σε εξαιρετικά δύσκολες κι επικίνδυνες συνθήκες.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να κρατήσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στη Μαριούπολη μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ τόνισε με έμφαση ότι αυτό που προέχει τώρα είναι “το πώς θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην ανοικοδόμηση της πόλης όταν με το καλό τελειώσουν οι εχθροπραξίες και μπουν τίτλοι τέλους σε αυτήν την ρωσική εισβολή” εξαιτίας και της σημαντικής παρουσίας της ελληνικής ομογένειας στην πόλη.

Συζητήθηκε επίσης ο σχεδιασμός για την ελληνική συνεισφορά στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης μετά τη λήξη του πολέμου και για την ενίσχυση της ομογένειας. Σημειώνεται ότι ήδη άρχισε να επαναλειτουργεί το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Οδησσό.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την προστασία της ομογένειας, τον ευχαρίστησε για το προσωπικό του ενδιαφέρον και τόνισε ιδιαίτερα την σημασία του τηλεφωνήματος του κ. Μητσοτάκη στον Ουκρανό Πρόεδρο που όπως είπε, “έθεσε σε κίνηση μία διαδικασία η οποία ήταν «η αρχή του τέλους» για τη δική μας έξοδο από την πόλη”.

Στην αρχή της συνάντησης έγινε ο ακόλουθος διάλογος:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι πολύ που μου δίνεται η δυνατότητα να σας γνωρίσω και από κοντά και να σας συγχαρώ για την πραγματικά υποδειγματική συμπεριφορά σας μέσα στην κόλαση της Μαριούπολης. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταφέραμε να κρατήσουμε την διπλωματική μας εκπροσώπηση στη δοκιμασμένη πόλη μέχρι την τελευταία στιγμή και πιστεύω ότι χειριστήκατε όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση με υπευθυνότητα, με αξιοπρέπεια, με σοβαρότητα, αλλά και με την απαραίτητη συναισθηματική ενσυναίσθηση. Οπότε και πάλι θερμά συγχαρητήρια.

Θα ήθελα να ακούσω στη συνέχεια τις εμπειρίες σας από αυτό το οποίο ζήσατε, για να μπορέσουμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και λίγο το μέλλον θετικά. Το πώς θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην ανοικοδόμηση της πόλης όταν με το καλό τελειώσουν οι εχθροπραξίες και μπουν τίτλοι τέλους σε αυτήν την ρωσική εισβολή, η οποία τόσο έχει δοκιμάσει όλους μας αλλά πρώτα και πάνω από όλα τους κατοίκους της πόλης που δέχτηκε την μεγαλύτερη επίθεση και για την οποία, λόγω της εντονότατης παρουσίας ελληνικού στοιχείου εδώ και πολλούς αιώνες, προφανώς έχουμε ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Μανώλης Ανδρουλάκης: Εγώ να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για το προσωπικό σας ενδιαφέρον, ειδικά για το Προξενείο μας στη Μαριούπολη. Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά μας. Από μία στιγμή και μετά ήταν πάρα πολύ δύσκολο να γίνει λόγω των συνθηκών και ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια, με κάποιο τρόπο, όσο πιο γρήγορα, να βγάλουμε κόσμο από εκεί και να αποχωρήσει και το Προξενείο γιατί πλέον τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.

Ήταν μία προσπάθεια την οποία την χειρίστηκε ο Γενικός, ο κ. Δεμίρης, και μπορώ να πω ότι και το τηλεφώνημα που κάνατε στον Ουκρανό Πρόεδρο έθεσε σε κίνηση μία διαδικασία η οποία ήταν «η αρχή του τέλους» για τη δική μας έξοδο από την πόλη. Να ευχαριστήσω επίσης για το τηλεφώνημα που μου κάνατε όταν πια ήμασταν ασφαλείς, στη δυτική Ουκρανία, και να πω ότι -όπως σας είχα αναφέρει- πήραμε ξεκάθαρη στάση στο ζήτημα και αυτό νομίζω εκτιμήθηκε στην Ουκρανία. Και οι ανακοινώσεις που κάνατε και ο σχεδιασμός για να αναζωογονηθεί αυτή η περιοχή, με οποιονδήποτε τρόπο, νομίζω είναι στη σωστή κατεύθυνση. Και νομίζω και αυτό θα εκτιμηθεί δεόντως.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και η αρμόδια Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο Διπλωματικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, Πρέσβης ‘Αννα-Μαρία Μπούρα.

Ομάδες της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού κατευθύνονται προς την Μαριούπολη

Στο μεταξύ, η πολιορκημένη Μαριούπολη παραμένει κλειστή για όποιον θέλει να εισέλθει και είναι “πολύ επικίνδυνη” για όποιον επιχειρήσει να φύγει με ιδιωτικό μέσο, όπως είπε σήμερα ένας σύμβουλος του δημάρχου της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουστσένκο, οι ρωσικές δυνάμεις από χθες Πέμπτη παρεμποδίζουν ακόμη και την μικρότερη ποσότητα ανθρωπιστικών προμηθειών από το να φθάσει στους εγκλωβισμένους κατοίκους, καθιστώντας σαφές ότι δεν άνοιξε “ανθρωπιστικός διάδρομος” παρά την διαβεβαίωση του ρώσου αρχιστράτηγου Μιχαήλ Μιζίνστεφ ότι οι κάτοικοι θα μπορέσουν να φύγουν.

Μολαταύτα ο Ερυθρός Σταυρός και μέλη υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών θα επιχειρήσουν εκ νέου σήμερα να βοηθήσουν τους κατοίκους της Μαριούπολης.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι οι ομάδες της κατευθύνονται προς την Μαριούπολη και δήλωσε “αισιόδοξος” ότι θα της δοθεί πρόσβαση.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η επιχείρηση περιλαμβάνει 54 λεωφορεία, ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί που θα μεταφερθούν όσοι απομακρυνθούν από την Μαριούπολη, αλλά θα είναι κάπου εντός της Ουκρανίας, αλλά διευκρίνισε ότι οι ομάδες της Επιτροπής δεν έλαβαν άδεια για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη και έτσι αναχώρησαν χωρίς τις σχετικές προμήθειες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι από την Ουκρανία και τη Ρωσία ενέκριναν το σχέδιο εκκένωσης της Μαριούπολης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η σημερινή εκεχειρία επιτεύχθηκε έπειτα από έκκληση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Υπήρχαν πληροφορίες ότι προχωρά η απομάκρυνση πολιτών από τη γειτονική κατεχόμενη από τους Ρώσους πόλη Μπερντιάνσκ, κυρίως από κατοίκους της Μαριούπολης που κατάφεραν να φθάσουν ως εκεί.

Λεωφορεία ήταν διαθέσιμα για την απομάκρυνση κατοίκων από την ελεγχόμενη από την Ουκρανία πόλη Ζαπορίζια. Μάλιστα, όσοι πολίτες διαθέτουν ιδιωτικά οχήματα σε καλή κατάσταση κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην οχηματοπομπή.

Στη Μαριούπολη δεκάδες χιλιάδες πολίτες είναι επί εβδομάδες εγκλωβισμένοι με ελάχιστες προμήθειες σε τρόφιμα, νερό και άλλα απαραίτητα στην πόλη αυτή που πριν από την ρωσική εισβολή αριθμούσε περίπου 400.000 κατοίκους, αλλά πλέον έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Μια οχηματοπομπή από λεωφορεία, η οποία ξεκίνησε χθες για την Μαριούπολη, δεν έφθασε στην πόλη, είπαν χθες το απόγευμα ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η Ιρίνα Βέρεστσουκ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, έγραψε αργά χθες το βράδυ σε ανάρτησή της ότι θα καταβληθούν νέες προσπάθειες “για να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος προς την Μαριούπολη ώστε να μην αφήσουμε μόνους τους τους πολίτες μας”.

Σε ανάρτησή του στο Facebook το γενικό επιτελείο ανέφερε χθες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο της Μαριούπολης.

Το γραφείο του δημάρχου της πόλης εκτιμά ότι μέχρι στιγμής 5.000 κάτοιοι της πόλης έχουν σκοτωθεί. Στις αρχές της εβδομάδας ο δήμαρχος εκτίμησε ότι ο αριθμός των κατοίκων που έχουν απομείνει στην πόλη ανέρχεται σε 170.000.

Αλεπάλληλες απόπειρες να οργανωθούν ασφαλείς ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν αποτύχει και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται.

typosthes.gr