Μοναστηριακή KOUZINA, η ταπεινή!

Αφιερωμένη στη μοναστηριακή κουζίνα ήταν η τελευταία εβδομάδα της άνοιξης στην Ανατολική Χαλκιδική. Όπως κάθε χρόνο, το KOUZINA δόμησε την τρίτη εβδομαδιαία θεματική ενότητα της διοργάνωσης πάνω στις επιρροές που η Ανατολική Χαλκιδική δέχεται από την Ιερή Πολιτεία εξαιτίας της γειτνίασής της με αυτήν.

Ο «γαστρονομικός περίπατος» της Ουρανούπολης αποτέλεσε την έναρξη της ενότητας. Ανάμεσα σε βυζαντινά μνημεία, gift shops και επιλεγμένους χώρους εστίασης, επισκέπτες ακολούθησαν μια γαστροπολιτιστική περιήγηση, δοκιμάζοντας μοναστηριακά προϊόντα και επισκεπτόμενοι αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης σημαντικότητας. Αθωνικό μέλι, παρθένο ελαιόλαδο από τα λιόδεντρα της Ιερής Πολιτείας, οίνοι, ρακόμελα, γλυκά του κουταλιού, μοναστηριακά κοσμήματα, κομποσκοίνια, εικόνες και εικονογραφίες, εκκλησιαστικά είδη,… και τόσα άλλα που αξίζει να ανακαλύψει κανείς στην πύλη του Αγίου Όρους. Μονή Ζυγού, Πύργος Προσφορίου, Αρχαία Ουρανούπολη, Παράπλους Αγίου Όρους αποτέλεσαν για μία ακόμη χρονιά τα βυζαντινά must-see μνημεία του οικισμού, ο οποίος αποτελεί τη ναυαρχίδα του τοπικού τουρισμού και τον τουριστικό κόμβο της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Το θρησκευτικό κουρμπάνι, που προσφέρθηκε στον αύλιο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος Μεγάλης Παναγίας, συγκέντρωσε πλήθος πιστών και επισκεπτών και απέδειξε ότι το «ξεκλείδωμα» των τοπικών εξωκλησιών και η ένταξή τους την προσκυνηματική ροή αποτελεί τον πιο δόκιμο τρόπο ανάδειξης των τοπικών προσκυνηματικών περιηγήσεων.

To μοναστηριακό δείπνο που παρατέθηκε στο Restaurant του Akrathos Beach Hotel έδωσε τη δυνατότητα στους συνδαιτημόνες να δοκιμάσουν μοναστηριακούς οίνους και να ανακαλύψουν τους θρησκευτικούς «μύθους» που συνοδεύουν τη φήμη τους.

Ο Μοναχός Νικήτας, από το Κελί της Παναγίας της Πορταήτισας της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, μαγείρεψε στην αμμώδη παραλία της Ακτής Κομίτσας το πιο αντιπροσωπευτικά γιορτινό πιάτο της Ιερής Πολιτείας, δηλ. παστό μπακαλιάρο με άγριες αγκινάρες Ιερισσού. Η «γιορτή της μοναστηριακής κουζίνας» οργανώθηκε από το πολυτελές Athos Seaside Luxury Villas σε ένα θαλάσσιο φυσικό «κάδρο» στον Ακάνθιο Κόλπο μόλις 500 μέτρα από τα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους, δίνοντας έμφαση στις γαστρονομικές (και όχι μόνο) μοναστηριακές επιρροές που δέχεται ολόκληρη η προαθωνική χερσόνησος.

Ο executive chef του Hyatt Regency Thessaloniki Απόστολος Αλτάνης και η ομάδα του παρουσίασε στο Restaurant Armyra του ιστορικού και πολυτελούς Eagles Palace ένα καταπληκτικό μενού βασισμένο στους μοναστηριακούς κανόνες αλλά και στην εξαιρετικής ποιότητας τοπική θαλασσινή παραγωγή: έφτιαξε ανάλαφρες σαλάτες, χρωματίζοντας το τζατζίκι πράσινο και μετατρέποντας το ανθότυρο σε ζελέ, σέρβιρε λαχταριστό κριθαρώτο με γαρίδες ενσωματώνοντας σε αυτό ελληνικά τυριά, συνδύασε το φρέσκο ψάρι με πουρέ βασιλικού και πρότεινε για επιδόρπιο λεμονένιες κρεμώδεις γεύσεις.

Ιδιαίτερη ήταν η έμφαση που δόθηκε και αυτήν την εβδομάδα στις παράλληλες δραστηριότητες του KOUZINA. Γερμανοί εκπρόσωποι Τύπου επισκέφθηκαν αγιορείτικα μετόχια, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής των αυθεντικών αθωνικών οίνων, έλαβαν μέρος σε θρησκευτικά γαστρονομικά δρώμενα που πραγματοποιούνται «σε μια ελληνική παραδοσιακή αυλή», ξεναγήθηκαν σε θεματικές εκθέσεις, ακολούθησαν τμήματα του περίφημου Αριστοτελικού Περιπάτου ώστε να διαπιστώσουν τη συνύπαρξη μνημείων της ελληνιστικής πόλης με βυζαντινά, δοκίμασαν τοπικά μοναστηριακά «κεράσματα», κατέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο τελούνται Θείες Λειτουργίες και Εσπερινοί στην ύπαιθρο και πραγματοποίησαν τον παράπλου του Αγίου Όρους. Η γαστρονομία αποτελεί τρόπο ποιοτικής τουριστικής προώθησης ενός προορισμού και η Ανατολική Χαλκιδική αποδεικνύει του λόγου το αληθές – και ως προς την πράξη και ως προς το αποτέλεσμα.

Όλα τα προϊόντα του KOUZINA προωθούνται στον κόσμο από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής. Η επόμενη εβδομαδιαία θεματική ενότητα της μεγάλης γιορτής είναι αφιερωμένη στη «μοναστηριακή κουζίνα».