Μύδια Θερμαϊκού ξανά το 2026
– Στροφή στην καλλιέργια στρειδιών
Η παραγωγή μυδιών πλήττεται από την κλιματική αλλαγή
Τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς υδατοκαλλιέργειας και οστρακοκαλλιέργειας στη λεκάνη της Μεσογείου διατηρεί η χώρα μας.
Παρ΄ όλα αυτά, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤΜ έρχεται αντιμέτωπη με την κλιματική αλλαγή αφού η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας, μείωσε παραγωγές και γόνους. Σε αυτήν την εικόνα προστέθηκαν σαλάχια και χελώνες, που συμβάλλουν περαιτέρω στη μείωση της παραγωγής.
Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Δραγάνη, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρύγιαλου Πιερίας, μετά την φετινή καταστροφή στις καλλιέργιες, εμφανίστηκε γόνος που σημαίνει όμως πως θα παραχθούν μύδια από το 2026.
Ο Νικόλαος Σταμούδης, πρόεδρος Αλιευτικού Συνεταιρισμού Οστρακοκαλλιεργητών Αν. Μακεδονίας – Θράκης, το πρόβλημα ξεκινά από το 2019, χρονιά από την οποία και μετά η παραγωγή έπαψε να είναι βιώσιμη.
Πολλοί παραγωγοί, προσπαθώντας να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, που φέρνει η κλιματική αλλαγή αλλάζουν είδος οστρακοκαλλιέργειας, στρεφόμενοι στην καλλιέργεια στρειδιών, ενώ δικλείδα ασφαλείας αποτελεί η δημιουργία τράπεζας γόνων.
Από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, η θεσμοθέτηση των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών.
Με εκατοντάδες αδειοδοτημένες μονάδες να λειτουργούν σε όλη τη χώρα, η παραγωγή το μεγαλύτερο μέρος, της οποίας αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, το 2023 έφτασε τους 20.000 τόνους, αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος η αύξηση παραγωγής προϊόντων κατά 5% έως το 2030.