Μυστικές υπηρεσίες – Ουκρανία: Οι 2 λόγοι που η Ρωσία «επιβραδύνει» τον πόλεμο

Ενώ ανησυχία προκαλεί διαρροή από την ουκρανική πλευρά σχετικά με επικείμενη επίθεση από τη Λευκορωσία

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία “επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης” κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα και ενόψει των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στη Λευκορωσία αργότερα μέσα στην ημέρα.

“Οι Ρώσοι κατακτητές επιβράδυναν τον ρυθμό της επίθεσης, αλλά εξακολουθούν να προσπαθούν να σημειώσουν νίκες σε κάποιες περιοχές“, επεσήμανε το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδει η βρετανική Guardian: «Οι πρόσφατες βρετανικές μυστικές υπηρεσίες φαίνεται να επιβεβαιώνουν με μια πρόσφατη αναφορά του στρατού της Ουκρανίας ότι η Ρωσία είχε «επιβραδύνει» την επίθεσή της. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας είπε ότι η προέλαση της Ρωσίας στο Κίεβο έχει επιβραδυνθεί για δύο λόγους, ο πρώτος είναι οι υλικοτεχνικές αποτυχίες και ο δεύτερος η σκληρή ουκρανική αντίσταση που έχει συναντήσει η Ρωσία.

Την ίδια ώρα, οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας αναφέρουν πως η Λευκορωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ειδικότερα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Κιέβου δήλωσαν στο CNN ότι εκτός από το να επιτρέπει στους Ρώσους να χρησιμοποιεί τα λευκορωσικά εδάφη και να διασχίζει τα σύνορά τους, το Μινσκ φαίνεται πως είναι έτοιμο να συμμετάσχει απευθείας στον πόλεμο.

Δεύτερη πηγή κοντά στην ουκρανική κυβέρνηση είπε στο CNN ότι εκτός από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, η αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ενημερώσει την Ουκρανία, πως η Λευκορωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στα εδάφη τους.

Την πληροφορία μετέδωσε πρώτη η Washington Post, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Κρεμλίνου. «Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δεσμεύθηκε ότι θα διασφαλίσει ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που βρίσκονται στα λευκορωσικά εδάφη θα μείνουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια του ταξιδίου της ουκρανικής αντιπροσωπείας, της συνάντησης αλλά και της επιστροφής τους», ανακοίνωσε το γραφείο του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.