Ν. Δένδιας: Νέος ενεργειακός κόμβος – λιμάνι εισόδου στην Ευρώπη η Αλεξανδρούπολη

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που, όπως είπε, «είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά συνολικά και για τη θρακιώτικη κοινωνία, και για την ελληνική κοινωνία», βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Όπως σημείωσε σχετικά, «είχαμε από την αρχή, από το 2019, τρεις κατευθυντήριους άξονες. Ο πρώτος είναι ο αμυντικός άξονας. Αυτός, νομίζω, με τις δύο Συμφωνίες που υπογράψαμε με τις ΗΠΑ, τη MDCA και την τροποποιητική της, υπηρετείται απολύτως. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει μπει μέσα στους σχεδιασμούς, και υπηρετεί με τον τρόπο αυτό, με την πιο καθαρή έννοια, το ελληνικό, το εθνικό συμφέρον.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει το εμπορικό, το οικονομικό κομμάτι. Αυτό το λιμάνι θα εξελιχθεί, θα γίνει ένα λιμάνι εισόδου στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη και θα παίξει έναν πολύ μεγάλο ρόλο για την πόλη και την περιοχή στα χρόνια που έρχονται.

Και το τρίτο, καθόλου μικρότερο, είναι το ενεργειακό. Το υγροποιημένο αέριο, ο νέος σταθμός ο οποίος θα φτιαχτεί λίγα μίλια από εδώ, και η διασύνδεση με τον ΤΑΡ, θα οδηγήσει στο να γίνει η Αλεξανδρούπολη, στο να γίνει η Θράκη, ένας νέος ενεργειακός κόμβος. Και όλο αυτό συνολικά υπηρετεί το νέο όραμα για την πατρίδα μας. Διασυνδεδεμένη, αμυντικά ισχυρή, κυρίαρχη, με ένα λαμπρό οικονομικό μέλλον σε μια ακμάζουσα Ευρώπη».

Επίτιμος δημότης

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Αλεξανδρούπολης, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «από τη Θράκη ξεκινά η Ευρώπη, ένας χώρος δικαίου, δημοκρατίας, αλληλεγγύης, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτές τις θεμελιώδεις αρχές η πατρίδα μας, η κοινωνία, τα κόμματα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου τον Μάρτιο του 2020 τα οποία χαρακτήρισε «υβριδική απειλή» και σημείωσε: «Μία νέα υβριδική απειλή εναντίον της πατρίδας μας, εναντίον της Ευρώπης – και αναφέρομαι στην κρίση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ως εργαλείο αποσταθεροποίησης της Ελλάδας και της Ευρώπης – κατέληξε στο να αναδείξει τον Εβρο, την Αλεξανδρούπολη, τη Θράκη ως πρότυπο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ενότητας και ως πρότυπο αντίστασης στη νέα γενιά υβριδικών απειλών, που βρήκε μιμητές και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης. Και την περίοδο εκείνη η Θράκη, ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη, όχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά ανέδειξαν το προφανές. Ότι η Ευρώπη ξεκίνα εδώ. Ότι εδώ ξεκινάει ένας χώρος δικαίου, δημοκρατίας, αλληλεγγύης, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας, τελικά, της ίδιας της ιδέας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Και αυτές τις θεμελιώδεις αρχές η πατρίδα μας, η κοινωνία μας, τα κόμματα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει υπό διαπραγμάτευση».

«Εδώ στην εσχατιά, στο όριο, τα αισθήματα είναι δυνατότερα είναι καθαρότερα και περπατώντας κάνεις στους δρόμους αυτής της όμορφης πόλης το καταλαβαίνει κανείς πολύ καλά» είπε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Η πόλη σας – μου επιτρέπετε από δω και πέρα να λέω η πόλη μας – έχει ένα λαμπρό μέλλον. Συνομιλεί με την ευρύτερη περιοχή, συνομιλεί με τους οδικούς άξονες, συνομιλεί με τις θαλάσσιες επικοινωνίες συνομιλεί με τις ενεργειακές διασυνδέσεις συνομιλεί, όμως, και με την ιστορία, ενσωματώνει το λαμπρό παρελθόν της, κινείται προς ένα λαμπρότερο μέλλον. Ελπίζω από καρδιάς ότι αυτό που συμβαίνει στην Αλεξανδρούπολη σήμερα, στην πραγματικότητα αποτελεί προβολή του μέλλοντος της πατρίδας μας. Μιας πατρίδας που επιδιώκει την ειρήνη με όλους, τη συναντίληψη με όλους, την αλληλοκατανόηση αλλά πάνω σε ένα σαφές, διακριτό, διακεκριμένο, καθαρό πλαίσιο. Το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το πλαίσιο της Δημοκρατίας, το πλαίσιο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι είχε τη μεγάλη χαρά και τη μεγάλη τιμή χθες το βράδυ, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να συναντηθεί με τους τέσσερις μητροπολίτες και τους τρεις τοποτηρητές των Μουφτειών της Θράκης και να συμφάγει μαζί τους.

Κι αυτό γιατί, όπως είπε, «συνομολογήσαμε γύρω από την κοινή τράπεζα την κοινή πορεία προς το μέλλον, τη δυνατότητα να συνυπάρχουμε με ειρήνη, με αγάπη, με αλληλοκατανόηση και να χτίσουμε μαζί από κοινού ένα μέλλον για αυτόν τον λαμπρό τόπο».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και είπε ότι είδε σαν πραγματικότητα αυτά που ονειρευόταν το 2019 όταν υπέγραψε την πρώτη αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. «Είμαι λοιπόν ένας ευτυχής άνθρωπος, γιατί πρέπει να σας πω ότι συνήθως στην πολιτική τα όνειρα ωριμάζουν πολύ αργά και δεν προλαβαίνεις να τα δεις» τόνισε.

Στην προσφώνησή του, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, απευθυνόμενος στον κ. Δένδια είπε: «Τολμώ να πω ότι είστε επαρκής και σε βάθος μελετητής των σημείων των καιρών. Και ως τομεάρχης Θράκης της Νέας Δημοκρατίας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ως υπουργός Εξωτερικών της σημερινής κυβέρνησης, επενδύετε μεγάλο μέρος της δράσης και της πολιτικής σας στο δικό μας τόπο. Υπέρμαχος και άξιος υπερασπιστής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, του εθνικού μας συμφέροντος, των πανανθρώπινων αξιών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και του Διεθνούς Δικαίου».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και δημάρχους της Περιφερειακής ενότητας Έβρου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ