Ν. Κοτζιάς: Δεν δώσαμε το όνομα Μακεδονία, το πήραμε πίσω

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία για το ονοματολογικό, έδωσε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα” ο Υπουργός Εξωτερικών.

«Τέλειωσε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της εξωτερικής μας πολιτικής», είπε αναφερόμενος στην επίτευξη της συμφωνίας, εκτιμώντας παράλληλα ότι, «η πλειοψηφία καταλαβαίνει ότι εμείς δε φτιάξαμε πρόβλημα, λύσαμε πρόβλημα», ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και στις επί μέρους συνθήκες της συμφωνίας, είπε πως «κάθε αλλαγή δημιουργεί ανασφάλεια», παρομοιάζοντας την προκειμένη αλλαγή με νιόπαντρο ζευγάρι που τσακώνεται για το όνομα του παιδιού του.

«Για πρώτη φορά αναγνωρίζουν και υπογράφουν ότι η δικιά τους ιστορία δεν έχει καμία σχέση με τον ελληνισμό», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας και συμπλήρωσε ότι «άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους».

Κληθείς να απαντήσει στο ενδεχόμενο το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων να αλλάξει στο μέλλον από μία άλλη κυβέρνηση της γείτονος, υποστήριξε κατηγορηματικά ότι, «υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες, διεθνή μέτρα».

Ερωτηθείς για την αποστροφή του λόγου του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έκανε λόγο για «Μακεδόνες» και «Έλληνες», κατά την ομιλία του στις Πρέσπες, έκανε σαφές ότι, «έχει μπερδευτεί η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας με τη γεωγραφία».

Εξηγώντας είπε πως «υπήρχε ευρύτερη περιοχή υπό το όνομα ‘Μακεδονία’, περιοχή που διασπάστηκε με τη συνθήκη. Το 1913 με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου φτιάξαμε τη Μακεδονία μας» και διερωτήθηκε: «Τη δεχόμαστε; Αν ναι, τότε να δεχτούμε ότι η Μακεδονία έχει χωριστεί στα τέσσερα».

Στα θετικά της συμφωνίας, τόνισε ότι «ομολογούν και αποδέχονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό», υπογραμμίζοντας ότι «αυτήν την κατάκτηση θα έπρεπε να μας την αναγνωρίσουν», αφού «είναι δεσμευμένοι να τα αλλάξουν».

«Το δικό μας όπλο είναι το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, συμπληρώνοντας ότι «το Βουκουρέστι του 1913 έσπασε την αρχαία Μακεδονία τη γεωγραφική στα τέσσερα, όποιος αμφισβητεί αυτήν τη συνθήκη, αμφισβητεί και τη δική μας Μακεδονία».

Σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πρόκειται για «δέσμευση από την ώρα δημιουργίας του θέματος» και ερωτηθείς για το γιατί δε γίνεται δημοψήφισμα στην Ελλάδα, απάντησε ότι «εμείς τέτοιο θέμα δεν είχαμε», εξηγώντας ότι «κάνουν δημοψήφισμα γιατί πρέπει να διευκολυνθούν για τις συνταγματικές τους αλλαγές. Εμείς δεν αλλάζουμε. Αυτοί αλλάζουν το όνομα της χώρας και το σύνταγμά τους».

 

Ο κόσμος αλλάζει, αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας, θα βρεθούμε με δαγκάνες γύρω μας»

«Έχουμε υποτιμήσει ότι αυτή η χώρα αλλάζει το όνομά της. Κάποιοι συμπεριφέρονται ότι είναι εχθρός μας αυτή η περιοχή», είπε και ερωτηθείς για την κοινή γνώμη και τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί, σημείωσε ότι έχει ο ίδιος αδημοσίευτες δημοσκοπήσεις, στις οποίες «ήταν αρχικά μπροστά αυτοί που είχαν αμφιβολίες, όμως τώρα έχουν αυξηθεί αυτοί που συμφωνούν».

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν έχει το δικαίωμα άσκησης της εξωτερικής της πολιτικής;», διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι «αν ο λαός έχει διαφορετική άποψη, θα την εκφράσει στις εκλογές. Έτσι γίνεται με τις κυβερνήσεις».

«Ο κόσμος αλλάζει, έχουμε γύρω μας αστάθειες και πρέπει να έχουμε σταθερότητες. Αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας, θα βρεθούμε με δαγκάνες γύρω μας», επεσήμανε σχετικά με τη εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι «χρειαζόμαστε φίλους στην περιοχή» και τόνισε ότι «σήμερα η ελίτ, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκονται υπό την εκπαίδευση της Τουρκίας».

 

 «Αυτοί δε θα έπαιρναν κάτι από τη διαπραγμάτευση»

Ερωτηθείς για το ζήτημα της μη αλλαγής της ιθαγένειας των γειτόνων, η οποία θα παραμείνει «μακεδονική» και όχι «βορειομακεδονική», ο Νίκος Κοτζιάς είπε πως «αν κερδίσαμε έναν πόλεμο που τους τα παίρνει όλα, ας μου το πει κάποιος» και απαριθμώντας τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση, είπε πως «θέλαμε να πάρουμε το όνομα και erga omnes απέναντι σε κάθε οργανισμό», συμπληρώνοντας ότι, «δεν είναι απλώς ότι αλλάζουν το όνομά τους στο εσωτερικό. Αυτό θα οδηγήσει σε συνταγματική αλλαγή. Κόβεται επίσημα ο αλυτρωτισμός. Αυτοί δε θα έπαιρναν κάτι από τη διαπραγμάτευση;».

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι, η πΓΔΜ έγινε αποδεκτή ως «Μακεδονία» ως κράτος της Γιουγκοσλαβίας από την ελληνική κυβέρνηση.

«Η διατήρηση του αυτοπροσδιορισμού τους ήταν η κύρια επιδίωξή τους. Αν το αρνιόμασταν δε θα είχαμε συμφωνία», ανέφερε σχετικά με τις απαιτήσεις της γείτονος και περιγράφοντας τυχόν συνέπειες άρνησης από μέρους της Ελλάδας στο παραπάνω αίτημα είπε:

«Θα έκαναν αίτηση στο ΝΑΤΟ, θα ασκούσαμε βέτο και θα πηγαίναμε στη Χάγη, όπου έχουμε μία καταδίκη ήδη. Από εκεί θα πηγαίναμε στον ΟΗΕ και θα πέρναγαν με το όνομα που έχουν σήμερα».

«Για εμάς το αγκάθι ήταν το όνομα και οι αλυτρωτικές διαθέσεις έφυγαν», είπε επαναλαμβάνοντας ότι, «το αεροδρόμιο άλλαξε όνομα και ήταν στην κορυφή των απαιτήσεών μας πάντα στις διαπραγματεύσεις. Άλλαξαν το όνομα του δρόμου που συνδέει προκλητικά τη χώρα με τα σύνορά μας» και συμπλήρωσε ότι, «έχουν μια σειρά αγάλματα που συνδέονται με την ελληνική ιστορία. Ορισμένα θα τα κατεβάσουν, άλλα θέλουν να μας τα χαρίσουν και σε άλλα θα βάλουν ταμπελάκι ότι συνδέονται με την Ελλάδα».

 

«Η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή»

Ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους δεν έχει έρθει ήδη στην Ολομέλεια η συμφωνία, ο Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι, «αν φέρναμε τη συμφωνία τώρα θα μας έλεγαν ότι παραδοθήκαμε», προσθέτοντας ότι «επειδή εκείνοι δεν έχουν επικυρώσει τη συμφωνία».

Σχετικά με την ψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα περάσει από τη Βουλή» και τόνισε ότι «τα Σκόπια παίρνουν ρίσκο, μας δείχνουν εμπιστοσύνη», καθώς «θα επικυρώσουν, θα κάνουν συνταγματικές αλλαγές και δημοψήφισμα».

«Για να μην περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, πρέπει ουδείς από το Ποτάμι, από το ΠΑΣΟΚ και όλοι τους να ψηφίσουν όχι. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία από τη Βουλή».

«Τα τετελεσμένα είναι για τα Σκόπια, αν η συμφωνία δεν περάσει τελειώνει η διαπραγμάτευση. Το μεγάλο κίνδυνο τον έχουν εκείνοι: να κάνουν όλες τις μεγάλες αλλαγές και να μην τους βγει η αλλαγή», συμπλήρωσε.

 

 «Δεν δώσαμε ως αντάλλαγμα στο χρέος το όνομα»

Ερωτηθείς για τη φερόμενη ανταλλαγή της συμφωνίας με το χρέος, ο Νίκος Κοτζιάς αρνήθηκε κατηγορηματικά, και κατήγγειλε ότι «ο Δημήτρης Καμμένος λέει ψέματα έχει διαψευστεί».

Αναφορικά με τις αλλαγές στα βιβλία της ιστορίας, είπε πως «όλη η Ευρώπη κουβεντιάζει για τα βιβλία της. Η τάξη λέει θέλω να σου αλλάξω τα βιβλία, δεν έχουμε θέμα να τα δει ο άλλος. Αυτά είναι φοβικά ερωτήματα. Τι μιζέρια είναι αυτή».

 

«Δε δώσαμε το όνομα, το πήραμε πίσω»

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και για το ότι κάποιοι από τους διαφωνούντες χαρακτηρίστηκαν ως «εθνικιστές», ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως έκανε λόγο για μικρή μερίδα διαμαρτυρόμενων στις Πρέσπες, «με αφορμή τις μικρές πια αντιδράσεις του κόσμου», ενώ αποδέχθηκε ότι «υπάρχει κόσμος που εκφράζει την ανησυχία του. Υπάρχει κόσμος που δε θέλει να συμφωνήσει». «Υπάρχει», όμως «ακροδεξιός κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα», συμπλήρωσε παραπέμποντας στις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής για τα επεισόδια του προηγούμενου Σαββάτου.

«Δε δώσαμε το όνομα, το πήραμε πίσω», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς και παρέπεμψε σε χάρτες που δημοσίευσαν το BBC και το CNN», επισημαίνοντας ότι «πριν δεν υπήρχε Μακεδονία για το διεθνή παράγοντα. Ήταν σκέτη Μακεδονία. Τώρα η Μακεδονία είναι μέρος της Ελλάδας».

Πηγή: Ant1news.gr