Ν. Παρασκευόπουλος: «Αποσυμφορητικοί νόμοι εφαρμόζονται από το 2005»

Για διαστρέβλωση των δηλώσεών του μέσα από τίτλους δημοσιευμάτων με επίκεντρο την προοπτική αντικατάστασης των διατάξεων για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων, τις οποίες ο ίδιος προώθησε, έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Είχα ερωτηθεί τι λέω για το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως αυτός ο νόμος θα καταργηθεί και είπα πως ναι, όντως, ο νόμος αυτός θα καταργηθεί και πρέπει να καταργηθεί, γιατί είναι ένας νόμος έκτακτος, περιστασιακός, προσωρινός και πρέπει να αντικατασταθεί από μία πάγια νομοθεσία, με ένα ισορροπημένο σύστημα ποινών» διευκρίνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Όπως ανέφερε «αυτή τη στιγμή έχει γίνει ένα νέο σχέδιο ποινικού κώδικα, που θα προβλέπει ένα διαφορετικό σύστημα ποινών, το οποίο θα είναι πάγιο και θα καταργήσει οποιεσδήποτε έκτακτες προηγούμενες νομοθεσίες».

Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι αποσυμφορητικοί νόμοι εφαρμόζονται από 2005 -και πριν το 2005 σποραδικά- «αλλά από το 2005 και μετά, έχουμε κάθε χρόνο, ετήσιας διάρκειας νόμους, οι οποίοι ανανεώνονται κάθε χρόνο». «Αυτό οφειλόταν στη συμφόρηση, που υπήρχε στις ελληνικές φυλακές, που μας είχε επιβαρύνει πάρα πολύ και ανθρωπιστικά και από άποψη διεθνούς δικαίου και διεθνών σχέσεων και ήδη τον τελευταίο καιρό είχαμε μία επίδραση των αποσυμφορητικών ρυθμίσεων, όχι απολύτως αποτελεσματική, αλλά αισθητή» υποστήριξε προσθέτοντας: «Σε αριθμούς, στις αρχές του 2015, οι κρατούμενοι ήταν 11.500, μετά την εφαρμογή αυτού του νόμου έγιναν 9.500 και η χωρητικότητα είναι περίπου στους 7.000».

Σε ό,τι αφορά το προφίλ των ατόμων που αποφυλακίζονται κάνοντας χρήση των διατάξεων αυτών εξήγησε ότι «οι αποσυμφορητικοί νόμοι από το 2005 και μετά, αφορούν όλους τους κρατούμενους, έναν προς έναν, εκτός από τους ισοβίτες, όλους όσοι έχουν πρόσκαιρες ποινές». «Επομένως το προφίλ του κρατούμενου ήταν οι πάντες, όλα τα προφίλ» είπε.

Σημείωσε παράλληλα ότι «με την αποσυμφορητική νομοθεσία δεν είχαμε κάποιες χαώδεις διαφορές από την πάγια νομοθεσία που ισχύει για τις διάρκειες των ποινών, τις απολύσεις κ.λπ.» και ότι «οι διαφορές χρόνου ήταν συγκριτικά μικρές».

Ο πρώην υπουργός επισήμανε ότι «ο νόμος πέτυχε, επειδή είχαμε έναν βαθμό αποσυμφόρησης, αλλά και επειδή η σοβαρή εγκληματικότητα φαίνεται ότι μειώθηκε», ενώ σε ό,τι αφορά τη δευτερογενή εγκληματικότητα, μετά την αποφυλάκιση, πρόσθεσε: «Είτε είχαμε επιτυχία, είτε εν πάση περιπτώσει δε χειροτέρευσαν τα πράγματα».

Συμπλήρωσε τέλος πως «από τη στιγμή που όλοι απολύονται με τους αποσφυμφορητικούς νόμους από το 2005 και μετά -περίπου 4.000-5.000 άνθρωποι τον χρόνο, δηλαδή έχουν απολυθεί 50.000 άνθρωποι μέχρι τώρα- το να αποσπά κανείς, να φωτίζει τις χειρότερες, πιο αποκρουστικές, ειδεχθείς περιπτώσεις εγκλημάτων, που έγιναν και να τις συνδέει με την εφαρμογή ενός νόμου είναι και αβάσιμο και ένας αίσχιστος λαϊκισμός».
Πηγή: Naftemporiki.gr

error: Content is protected !!