Νικήτη Χαλκιδικής: Το κίνημα της πετσέτας έβγαλε το δήμαρχο στις παραλίες

Στο δημαρχείο της Σιθωνίας Χαλκιδικής, στη Νικήτη, έφτασε το «κίνημα της πετσέτας». Κάτοικοι και παραθεριστές συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο και μετέφεραν στο δήμαρχο καταγγελίες για αυθαιρεσίες και παρανομίες από επιχειρηματίες της περιοχής στις παραλίες, με τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους πολίτες λέγοντας πως αναλαμβάνει ο ίδιος την κατάσταση και πως τις επόμενες ημέρες θα κάνει ο ίδιος βόλτα στην παραλία της Νικητής για να διαπιστώσει ο ίδιος αν υπάρχουν παρανομίες.

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος και των καταγγελιών βρέθηκε η κατάσταση σε μια από τις πιο γνωστές και πολυσύχναστες παραλίες της περιοχής την Τρανή Αμμούδα, στην οποία όπως κατήγγειλαν συντελείται όργιο παρανομιών και αυθαρεσιών.

Ζήτησαν μάλιστα τον έλεγχο της νομιμότητας όλων των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην παραλία της Τρανής Αμμούδας, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία που διέπει τη δραστηριότητά τους.

Ο Σύλλογος του ομώνυμου παραθεριστικού οικισμού συγκάλεσε Γενική Συνέλευση με κυρίαρχο θέμα “την ασυδοσία που παρατηρείται κατά μήκος της συγκεκριμένης δημοφιλούς ακτής”. Το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση του συλλόγου προέβη σε σχετικές καταγγελίες προς το δήμο Σιθωνίας, την Κοινότητα Αγίου Νικολάου αλλά και την Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής, ωστόσο δεν έλαβε καμία απάντηση.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, φέτος στην Τρανή Αμμούδα λειτουργούν 14 beach bar και σύμφωνα με όσα έχουν καταγγελθεί έχουν διαπιστωθεί -μεταξύ άλλων- οι εξής παρατυπίες:

-σε ένα από τα συγκεκριμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δόθηκε από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου έκταση 150 τετραγωνικών μέτρων για λειτουργία καντίνας. Κι ενώ ο νομοθεσία ορίζει ότι από το συνολικό αριθμό της έκτασης που παραχωρείται προς εκμετάλλευση μόνο στο 60% πρέπει να αναπτύσσονται ομπρέλες και ξαπλώστρες, αντ’ αυτού, ο επιχειρηματίας καταλαμβάνει στην αμμουδιά έκταση 2.600 τετραγωνικών μέτρων με ξαπλώστρες και ομπρέλες ενώ έχει προχωρήσει και σε αυθαίρετες κατασκευές στον αιγιαλό.

-beach bar που έλαβε άδεια για 300 τ.μ. αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει 1.100 τ.μ.

– beach bar έχει πάρει άδεια για 500 τ.μ. αναπτύσσεται σε έκταση 1.300 τ.μ.

Όπως επισημαίνουν τα μέλη του Συλλόγου «Τρανή Αμμούδα» οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν θεωρείται όμορες προς την παραλία διότι υπάρχει νέα οριοθέτηση λόγω διανομής αδιάθετων κληροτεμαχίων του Δημοσίου και κατά συνέπεια έχουν αλλάξει σημαντικά τα κτηματολογικά δεδομένα στη συγκεκριμένη παραλία.

Ο Σύλλογος Τρανή Αμμούδα αναμένεται να προχωρήσει σε νέα συνέλευση, το Σάββατο 12 Αυγούστου, στις 8:30 το βράδυ στον ανοιχτό χώρο του Γυμνασίου-Γενικού Λυκείου του Αγίου Νικολάου, όπου εκεί έχουν κληθεί να παραστούν οι τρεις βουλευτές της Χαλκιδικής, η Αντιπεριφερειάρχης, Κατερίνα Ζωγράφοου και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι φορέων, στους οποίους θα τους επιδοθεί σχετικό ψήφισμα.

Πηγή: makthes.gr