Ο Bill, το ορφανό φωκάκι που βρέθηκε στη Χαλκιδική πριν από 4,5 χρόνια είναι πλέον ενήλικας!

Ο Bill, το ορφανό φωκάκι που βρέθηκε στη Χαλκιδική πριν από 4,5 χρόνια είναι πλέον ενήλικας και μπορείτε να το δείτε στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Mom monachus monachus:

“Οι επισκέπτες της Αλοννήσου αυτή τη χρονιά θα εκπλαγούν με την αλλαγή του -διάσημου πλέον- Bill! Το τρίχωμά του έγινε πλέον μαύρο, σημάδι ότι 4 χρόνια μετά την απελευθέρωσή του στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων έχοντας ολοκληρώσει το Πρόγραμμα Περίθαλψης της MOm, ο Bill είναι πλέον ενήλικας! Το λευκό μπάλωμα στην κοιλιά του είναι πολύ παρόμοιο με αυτό που είχε όταν βρέθηκε στη Χαλκιδική ορφανός πριν από 4,5 χρόνια! Η ιδιαίτερη συμπεριφορά του αλλά και το ενδιαφέρον του κόσμου μας επέτρεψαν να παρακολουθήσουμε την ανάπτυξή του μέχρι σήμερα. Ο Bill λοιπόν είναι το πρώτο φωκάκι που αποδεικνύει ότι ακόμη και τα ορφανά μικρά μετά από περίθαλψη είναι σε θέση να τα καταφέρουν μέχρι την ενηλικίωση και να συμβάλλον στην διαιώνιση του είδους τους! Του ευχόμαστε καλούς απογόνους και ελπίζουμε ότι θα αρχίσει σιγά-σιγά να αποφεύγει την ανθρώπινη παρουσία!”

Λίγα λόγια για την MOm – Monachus monachus

Η MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, είναι ελληνική, μη κυβερνητική, περιβαλλοντική οργάνωση η οποία ιδρύθηκε το 1988 με τη νομική μορφή του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου (Απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με αριθμό 1059/1988). Η MOm δραστηριοποιείται για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας μέσα από την προστασία της μεσογειακής φώκιας, του μοναδικού είδους φώκιας της Μεσογείου και του σπανιότερου είδους φώκιας στον πλανήτη.

Οι πόροι της οργάνωσης προέρχονται από τις συνδρομές των υποστηρικτών της, την οικονομική στήριξη ιδιωτικών φορέων, από επιλεγμένες συνεργασίες με εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, καθώς και από την υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Μια εξειδικευμένη και αφοσιωμένη ομάδα ανθρώπων διάφορων ειδικοτήτων (π.χ. βιολόγων, τεχνικών πεδίου, εκπαιδευτικών και ανθρώπων της επικοινωνίας) με τη βοήθεια εθελοντών, υλοποιούν δράσεις σε 5 βασικούς τομείς:

• Έρευνα

• Διάσωση και Περίθαλψη

• Προστασία και Διαχείριση

• Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση

• Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

​Η MOm είναι επίσημα αναγνωρισμένο επιστημονικό ίδρυμα σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση CITES (αρ. πρωτ: 89670/1427/12‐3‐2007 / κωδ: GR 003), ενώ όλες οι δράσεις επιστημονικής έρευνας, διάσωσης και περίθαλψης πραγματοποιούνται με τις σχετικές άδειες από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Από το 1996 η MOm είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου της IUCN (International Union for the Conservation of Nature), της μεγαλύτερης διεθνούς οργάνωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στον κόσμο και με εκπρόσωπό της συμμετέχει στην Ομάδα Ειδικών για τις Φώκιες (Seal Specialist Group).