Ο δολοφονηθείς αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν είχε αντίδοτο του δηλητηρίου

Ο ετεροθαλής αδελφός του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ναμ, είχε μαζί του την ημέρα που δολοφονήθηκε φιαλίδια με το αντίδοτο του νευροπαραλυτικού παράγοντα VX που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του, αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ο Κιμ δηλητηριάστηκε με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα VX στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ τον Φεβρουάριο. Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν καρέ – καρέ τις κινήσεις δύο γυναικών που θεωρούνται υπεύθυνες για τη δολοφονία του: Η μία πλησιάζει τον Κιμ Γιονγκ Ναμ που περπατά ανυποψίαστος στο αεροδρόμιο, τον «αρπάζει» και τον ακινητοποιεί και η άλλη τον ψεκάζει στο πρόσωπο.

Τα 12 φιαλίδια που βρέθηκαν πάνω του περιείχαν ατροπίνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται ως αντίδοτο νευροπαραλυτικών παραγόντων, περιλαμβανομένου του VX, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τοξικολογική έκθεση.

Βρέθηκαν μέσα σε ένα σακίδιο, το οποίο είχε μαζί του ο Κιμ όταν δολοφονήθηκε.

Μια γιατρός δήλωσε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαλαισίας ότι τα αντίδοτα της παραδόθηκαν για εξέταση από την αστυνομία, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Star.

«Παρέλαβα τα αντικείμενα αυτά μαζί με άλλα επτά πειστήρια από την αστυνομία που μου τα παρέδωσε…στις 10 Μαρτίου για τοξικολογικές εξετάσεις», είπε η ίδια.

Οι δύο γυναίκες, από την Ινδονησία και το Βιετνάμ, έχουν δηλώσει αθώες για την δολοφονία του.

Η 29χρονη Ντοάν Θι Χουόνγκ και η 25χρονη Σίτι Αϊσιάχ κατηγορούνται ότι έριξαν την τοξίνη στο πρόσωπο του Κιμ στις 13 Φεβρουαρίου.

Οι ίδιες υποστηρίζουν ότι παραπλανήθηκαν και θεώρησαν ότι θα συμμετείχαν σε τηλεοπτική φάρσα. Σε περίπτωση που καταδικαστούν αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου δι απαγχονισμού.

Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται κάθε ανάμειξη στη δολοφονία, αλλά στο δικαστήριο οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι στο έγκλημα εμπλέκονται τέσσερις Βορειοκορεάτες.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ δεν διατηρούσε δεσμούς με την οικογένειά του από τότε που παρακάμφθηκε στη σειρά διαδοχής της ηγεσίας της χώρας προς όφελος του μικρότερου ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ναμ. Τον περισσότερο χρόνο ζούσε στο εξωτερικό: στο Μακάου, στην ηπειρωτική Κίνα και στη Σιγκαπούρη.

Στο παρελθόν είχε καταφερθεί εναντίον του αυταρχικού ελέγχου της βορειοκορεατικής ηγεσίας και ένα βιβλίο του 2012 περιέχει μια δήλωσή του ότι κατά τη γνώμη του ο ετεροθαλής αδελφός του δεν διαθέτει ηγετικές ικανότητες.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ