Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πορταριά

Γιορτάστηκε και φέτος στην Πορταριά Χαλκιδικής η Κοίμηση της Θεοτόκου με τη περιφορά της εικόνας και το καθιερωμένο κουρμπάνι.

Τις διαδικασίες του πανηγυριού ανέλαβε η ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού που εκτός από τις ανάγκες του Ναού είχε υπό την εποπτεία της και το ευλογημένο φαγητό (σ.σ μοσχαράκι με πατάτες και κρασί) που αργότερα μοιράζεται στους πιστούς που καλούνται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας από τις καμπάνες. Πρόκειται για έθιμο που διατηρείται πάρα πολλά χρόνια.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πολιτιστικού συλλόγου Πορταριάς, Παναγιώτης Ματζανάρης, ευχήθηκε χρόνια πολλά και τόνισε τις διαδικασίες του πανηγυριού στην κάμερα της Χαλκιδικής Πολιτικής:

»Χρόνια πολλά σε όλους. Φέτος με πρωτοβουλία του συλλόγου αναλάβαμε τη γιορτή του πανηγυριού και όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που γιορτάζει η εκκλησία του χωριού μας».

Αξίζει να αναφερθεί πως πίσω από τον μεγάλο Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Πορταριάς βρίσκεται η παλιά εκκλησία του χωριού. Ένας Ναός που μετά από συντονισμένες ενέργειες φορέων και ιδιωτών θα πάρει την θέση που του αρμόζει.