Ο κορωνοϊός έφερε αύξηση σε περιστατικά διαβήτη σε παιδιά και εφήβους

Παραμένει άκομη άγνωστο πώς η πανδημία Covid-19 συνδέεται με τον διαβήτη

Μελέτη που εξέτασε δεδομένα για συνολικά 38.000 νεαρά άτομα σε όλο τον κόσμο επιβεβαιώνει τις προηγούμενες ενδείξεις για αύξηση της συχνότητας του διαβήτη Τύπου Ι σε παιδιά και εφήβους μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ένα φαινόμενο που παραμένει για την ώρα ανεξήγητο.

Καναδική μετα-ανάλυση που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open εξετάζει δεδομένα από 17 προηγούμενες μελέτες και διαπιστώνει ότι η επίπτωση του διαβήτη Τύπου Ι (ο αριθμός των νέων περιστατικών ανά χρόνο) σε παιδιά και εφήβους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε κατά 14% το 2020, τον πρώτο χρόνο πανδημίας, σε σχέση με το 2019. Η τάση συνεχίστηκε το 2021 με αύξηση 27% σε σχέση με το 2019.

 «Η επίπτωση ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε» δήλωσε στον δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature η Ρέιζελ Σούλμαν του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τελευταία συγγραφέας της μελέτης.

Η επίπτωση της νόσου αυξανόταν και πριν από την πανδημία, όμως ο ρυθμός ήταν πολύ μικρότερος, περίπου 2-4% ανά έτος.

Ενδείξεις για απότομη αύξηση στα χρόνια της πανδημίας είχαν αναγνωριστεί και με προηγούμενες μελέτες, ωστόσο η αιτία του φαινομένου παραμένει άγνωστη. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η άνοδος πιθανότατα δεν οφείλεται στον ίδιο τον ιό της Covid-19, δεδομένου ότι προηγούμενες έρευνες δεν είχαν εντοπίσει ενδείξεις ότι ο SARS-CoV-2 επιτίθεται στο πάγκρεας.

Ο διαβήτης τύπου Ι εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται εσφαλμένα στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, οπότε η συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα ανεβαίνει σε επικίνδυνα επίπεδα και προκαλεί βλάβες στα αγγεία.

Η αιτία της ασθένειας παραμένει εν πολλοίς άγνωστη, ωστόσο η διάγνωση νέων κρουσμάτων ήταν γνωστό ότι ακολουθεί εποχικές τάσεις, με αύξηση των διαγνώσεων τους χειμερινούς μήνες. Η νέα ανάλυση δείχνει ότι η πανδημία διατάραξε αυτή την εποχικότητα.

Παραμένει πάντως άγνωστο πώς η πανδημία Covid-19 συνδέεται με τον διαβήτη. Μια εξήγηση είναι ότι η λοίμωξη με κάποιο τρόπο πυροδοτεί την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στα κύτταρα του παγκρέατος, φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και με άλλους ιούς όπως η ηπατίτιδα Β και ο εντεροϊός.

Άλλες πιθανές εξηγήσεις είναι αλλαγές στην διατροφή και τις καθημερινές συνήθειες λόγω της πανδημίας ή η περιορισμένη έκθεση των παιδιών σε άλλους ιούς που θα μπορούσαν να προσφέρουν προστατευτική δράση.

Απαντήσεις θα μπορούσαν να δοθούν με περαιτέρω μελέτες, όπως φαίνεται όμως μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να λυθεί το μυστήριο.

Πηγή: in.gr