Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν αμφιδέξιος

Οι ειδικοί διατηρούσαν αμφιβολίες αλλά ερευνητές του Μουσείου Ουφίτσι της Φλωρεντίας δήλωσαν ότι έχουν την απόδειξη πως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι μπορούσε να γράφει, να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει εξίσου καλά τόσο με το αριστερό όσο και με το δεξί χέρι. Ήταν, με λίγα λόγια, αμφιδέξιος.

Το ινστιτούτο ερευνών και αποκατάστασης του Μουσείου μελέτησε επί μακρόν το σχέδιο που έχει τίτλο «Il Paesaggio» (Το Τοπίο), το παλαιότερο έργο του ζωγράφου, ο οποίος γεννήθηκε στην Τοσκάνη και ζωγράφισε στο σχέδιο μια άποψή της.

Το έργο έχει ημερομηνία 5 Αυγούστου 1473 -ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν τότε 21 ετών- και απεικονίζει την κοιλάδα του Άρνου (του ποταμού που διασχίζει τη Φλωρεντία) και το κάστρο του Μοντελούπο στην Τοσκάνη. Ωστόσο, οι δύο επιγραφές που υπάρχουν, η μια στην εμπρόσθια όψη και η άλλη στην οπίσθια, ήταν αυτές που αποτέλεσαν το αντικείμενο των συγκεκριμένων ερευνών.

Οι επιστημονικές αναλύσεις επέτρεψαν να διαπιστωθεί ότι και οι δύο γράφτηκαν από το χέρι του ντα Βίντσι, ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς, από τα χέρια του, η μια με το αριστερό χέρι και η άλλη με το δεξί. «Αυτό που οι αναλύσεις έφεραν στο φως είναι πράγματι θεαματικό. Τώρα ξέρουμε ότι ο Λεονάρντο εργαζόταν και με τα δύο του χέρια, όχι μόνο με το αριστερό, για το οποίο ήταν γνωστός», σχολίασε ο Άικε Σμιτ, ο Γερμανός διευθυντής του Μουσείου Ουφίτσι της Φλωρεντίας.

Οι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν εξίσου καλά και τα δύο τους χέρια είναι εξαιρετικά σπάνιοι, συνήθως αριστερόχειρες που καταπιέστηκαν ως παιδιά για να χρησιμοποιούν μόνο το δεξί, το «καλό» χέρι. Σύμφωνα με την Ιταλίδα Τσετσίλια Φροτζινίνι, ιστορικό, αυτή ήταν η περίπτωση του ζωγράφου της Τζοκόντα: «Γεννήθηκε αριστερόχειρας αλλά έμαθε να γράφει με το δεξί από πολύ μικρή ηλικία».

Η ιταλική και η γαλλική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει σειρά εορτασμών για την 500ή επέτειο θανάτου του ντα Βίντσι. Η ιδιοφυία της Αναγέννησης πέθανε στην Αμπουάζ στη Γαλλία σε ηλικία 67 ετών στις 2 Μαΐου 1519.