Ο ρατσισμός θα τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών

Tο πρώτο πρωτάθλημα στον κόσμο που ήδη εξετάζει στους κανονισμούς της διοργάνωσης τη δυνατότητα «αθλητικής τιμωρίας ενός συλλόγου σε περιπτώσεις ρατσισμού».

Οι είκοσι σύλλογοι του ανώτατου πρωταθλήματος της Βραζιλίας ενέκριναν την απόφαση της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας (CBF) να τιμωρεί απευθείας τις ομάδες που διαπράττουν ρατσιστικές πράξεις με ποινή στη βαθμολογία.

Σε ανακοίνωσή της, η (CBF) ανακοίνωσε ότι «θα τιμωρήσει αυστηρά τα εγκλήματα ρατσισμού» και υπογράμμισε ότι είναι το πρώτο πρωτάθλημα στον κόσμο που ήδη εξετάζει στους κανονισμούς της διοργάνωσης τη δυνατότητα «αθλητικής τιμωρίας ενός συλλόγου σε περιπτώσεις ρατσισμού».

Η διάταξη θα τεθεί σε ισχύ άμεσα και θα εφαρμοστεί και στο Brazil Cup, μια διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν ομάδες διαφορετικών κατηγοριών και από τις 27 πολιτείες της χώρας και θα ξεκινήσει στις 22 Φεβρουαρίου.

Στο δελτίο Τύπου, ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Εντνάλντο Ροντρίγκες, έγραψε:

 «Η μάχη κατά του ρατσισμού επείγει. Τα μέτρα συζητούνται εδώ κι έναν αιώνα και δεν τα έχουμε κάνει ποτέ πράξη. Εκτός από την αθλητική κύρωση, «κάθε πράξη ρατσισμού ή διάκρισης» θα κοινοποιείται στην Εισαγγελία και την Πολιτική Αστυνομία, ώστε η δίκη να μην πεθάνει μόνο στον αθλητικό χώρο και οι παραβάτες να τιμωρούνται σύμφωνα με το νόμο».

Στη διάταξη, που προβλέπει απώλεια βαθμών για την ομάδα που αθετεί τον κανονισμό, προβλέπονται και πράξεις που διαπράχθηκαν από φιλάθλους. Επιπλέον, οι είκοσι σύλλογοι συμφώνησαν να αυξήσουν τον αριθμό των εγγεγραμμένων ξένων παικτών ανά ομάδα από πέντε σε επτά.

in.gr