«Όχι» σε πρόταση του ΠΑΟΚ για έλεγχο ντόπινγκ στο ντέρμπι με Ολυμπιακό

Η απάντηση Σκανδαλάκη για το αίτημα του ΠΑΟΚ

«Το ΕΣΚΑΝ δε διεξάγει κατά παραγγελία ελέγχους» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Σκανδαλάκης μετά τη θύελλα που ξέσπασε από την απόρριψη του αιτήματος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για έλεγχο ντόπινγκ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου ντόπινγκ σε πέντε ποδοσφαιριστές των “ασπρόμαυρων” κι άλλους τόσους του Ολυμπιακού για το ντέρμπι της Κυριακής (1/12), εκφράζοντας μάλιστα την πρόθεση να καλύψει η ίδια τα έξοδα. Το αίτημα ωστόσο δεν έγινε δεκτό προκαλώντας αντιδράσης. 

Μετά τη «θύελλα» που ξεσηκώθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Παναγιώτης Σκανδαλάκη απαντά γιατί δεν έγινε δεκτό το σχετικό αίτημα.

Αναλυτικά:

«Έπειτα από την απαντητική επιστολή του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ προς την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, έχουν υπάρξει αρκετά άστοχα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και σχόλια/αναρτήσεις επί του θέματος. Ενημερώνουμε, λοιπόν, για ακόμα μια φορά ότι:

  • Το ΕΣΚΑΝ είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ όργανο και το μόνο αρμόδιο για τη διενέργεια ελέγχων σε εθνικό επίπεδο, λειτουργώντας βάσει της κείμενης νομοθεσίας, εναρμονισμένης με τους διεθνείς κανονισμούς. 
  • Είναι υποχρεωμένο το ΕΣΚΑΝ να υλοποιεί ένα ΔΙΚΟ του πρόγραμμα ελέγχων, το οποίο θέτει προτεραιότητες μεταξύ αγωνισμάτων, κατηγοριών αθλητών, είδους ελέγχων, είδους δειγμάτων προς συλλογή, είδους ανάλυσης δειγμάτων, πάντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου για τον Έλεγχο και τις Έρευνες (International Standard for Testing and Investigations) του World Anti-Doping Agency.
  • Έλεγχοι, συνεπώς, καθ’ υπόδειξη τρίτων και προφανώς, έλεγχοι που έχουν προαναγγελθεί, ΑΝΤΙΒΑΙΝΟΥΝ στον κώδικα του WADA και στη διεθνή πρακτική.
  • Το ΕΣΚΑΝ, υπό την προεδρία μου και με τη συνδρομή των εγνωσμένου κύρους επιστημονικών συνεργατών, διενεργεί πλέον ελέγχους αντί-ντόπινγκ ΑΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΑ και ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ κι όχι κατά παραγγελία. Και αυτό θα συνεχίσει να πράττει ως οφείλει. Όσο κι αν ορισμένοι παραγγέλνουν, πιέζουν και απαιτούν, θεωρώντας ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι στρεβλές πρακτικές του παρελθόντος.    
  • Με τον κώδικα του WADA η Ελλάδα εναρμονίστηκε νομοθετικά από το 2016, ασχέτως αν από τότε μέχρι πρότινος δεν τον εφάρμοσε σε πλείστες περιπτώσεις. Απόρροια, άλλωστε, αυτής της θεωρητικής και όχι ουσιαστικής εναρμόνισης, από τις αβελτηρίες των προηγούμενων διοικήσεων και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μόνο η άρση πιστοποίησης του Εργαστηρίου του ΟΑΚΑ, αλλά και η στενή πλέον επιτήρηση της χώρας από τον WADA.
  • Μετά τον σχετικό έλεγχο του κλιμακίου της WADA προ μηνών, η Ελλάδα δέχθηκε δέσμη παρατηρήσεων και δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί. Δουλεύουμε  συστηματικά για τη θεραπεία τους με συγκεκριμένα βήματα υλοποίησης, σε αυστηρής τήρησης χρονοδιάγραμμα, τα προσεχή τρία τρίμηνα.

Παναγιώτης Σκανδαλάκης

Πρόεδρος ΕΣΚΑΝ»

Πηγή: sdna