Ογδόντα χρόνια Superman

Ογδόντα χρόνια μετά τη γέννησή του, ο Superman συνεχίζει να αντιπροσωπεύει στη συλλογική φαντασία τον υπερήρωα αναφοράς και να γεμίζει τα ταμεία των αμερικανικών εκδόσεων DC Comics, που υπολογίζουν στον φανταστικό αυτό χαρακτήρα σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Την άνοιξη του 1938, η εταιρεία που προϋπήρξε της DC Comics εκδίδει μια νέα σειρά, την Action Comics. Στο πρώτο της τεύχος, 13 σελίδες είναι αφιερωμένες σε έναν ολοκαίνουργιο ήρωα, έναν ξένο με υπερφυσικές εξουσίες, τελευταίο επιζώντα του πλανήτη Krypton: πρόκειται για τον Superman, τον άνθρωπο από ατσάλι.

Η επιτυχία είναι άμεση. Μόλις έναν χρόνο αργότερα, οι DC Comics εκδίδουν τη σειρά «Superman» και λανσάρουν έναν νέο υπερήρωα που και αυτός θα γράψει ιστορία, τον Batman.

Στα 80 χρόνια ύπαρξής του, ο  Superman φορά πάντα στολή στα χρώματα των Ηνωμένων Πολιτειών, με το αρχικό του ονόματος του «S» να φιγουράρει σε κίτρινο φόντο.

Ταινίες, βιντεοπαιχνίδια, κινούμενα σχέδια, τηλεοπτικές σειρές, ο Superman είναι παντού. Η κωμόπολη Metropolis στην πολιτεία του Ιλινόι παίρνει το όνομά της από την εικονική πόλη όπου κατοικεί ο ήρωας αυτός. Η αμερικανική κωμόπολη οργανώνει κάθε χρόνο ένα Φεστιβάλ προς τιμήν του.

Ο Superman διαθέτει μεγάλες δυνάμεις, παραδοσιακά χαρακτηριζόμενος ως «γρηγορότερος από σφαίρα, ισχυρότερος και από ατμομηχανή, και ικανός να περάσει πάνω από ψηλά κτήρια με ένα μόνο άλμα». Οι συγγραφείς με τον καιρό αύξησαν τις δυνάμεις του σε μεγαλύτερα επίπεδα.

Αρχικά, οι δυνάμεις του Superman αποδόθηκαν στην εξωγήινη καταγωγή του, ωστόσο αργότερα εντοπίστηκε το πρόβλημα πως αν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη Krypton διέθεταν τις ίδιες δυνάμεις με τον Superman, θα επιβίωναν εύκολα από την καταστροφή του πλανήτη τους. Έτσι, καθορίστηκε πως ο πλανήτης Krypton είχε μεγαλύτερη βαρύτητα από την Γη καθώς και έναν κόκκινο ήλιο. Ενώ στον Krypton οι κάτοικοι ήταν φυσιολογικοί, αν βρισκόταν κάποιος στη Γη θα αποκτούσε υπερφυσικές δυνάμεις λόγω της μικρότερης βαρύτητας και του κίτρινου ήλιου, ο οποίος αποτελεί και την κύρια πηγή δυνάμεων του Superman.

Η μεγαλύτερη αδυναμία του υπερήρωα είναι ο Κρυπτονίτης (Kryptonite), ένα ραδιενεργό μέταλλο που προέρχεται από τα συντρίμμια του πλανήτη Krypton. Η έκθεση σε Κρυπτονίτη εξασθενεί τις δυνάμεις του Superman και τον κάνει να αισθάνεται αφόρητο πόνο, ενώ η υπερβολική έκθεση μπορεί να αποβεί μοιραία για την ζωή του. Ο Κρυπτονίτης έχει πράσινο χρώμα, ωστόσο με διάφορους τρόπους έχουν εμφανιστεί ή κατασκευαστεί και άλλα χρώματα Κρυπτονίτη, το καθένα με διαφορετική επίδραση πάνω στον Superman. Το μόνο μέταλλο που μπορεί να εμποδίσει την ραδιενέργεια του Κρυπτονίτη είναι ο μόλυβδος.

 

Στην Ελλάδα

Ο Superman εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μέσω της έκδοσης «Τα Καλύτερα Κόμικς», το 1961, ως Υπεράνθρωπος. Μετά από λίγα τεύχη απέκτησε το όνομα Superman και συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία ως το τέλος της σειράς, από την εκδοτική «Ατλαντίς». Σήμερα, ο ήρωας εμφανίζεται μέσα από τις εκδόσεις «Anubis».

naftemporiki.gr