Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό

Νωρίτερα έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτοξεύοντας πυρά προς την κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Δεν μπορούν να καλύψουν τις δηλώσεις Συρίγου

 «Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να καλύψει τις δηλώσεις Συρίγου», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εστιάζει στις δηλώσεις του κ. Συρίγου και τονίζει ότι «συνιστά τεράστιο θράσος, η Κυβέρνηση που ασκεί εδώ και χρόνια εξωτερική πολιτική με γνώμονα την επίθεση στους αντιπάλους της ως “εθνική εξαίρεση”, την πατριδοκαπηλία και τις εσωκομματικές της ισορροπίες, να κουνάει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ευαισθησία στα εθνικά θέματα, τη στιγμή, μάλιστα, που όχι μόνο δεν καταδικάζει τις επικίνδυνες δηλώσεις Συρίγου για την Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά περιορίζεται σε ακατάληπτες δικαιολογίες για να τις καλύψει. Ο κ. Συρίγος όχι μόνο δεν ανασκεύασε τις δηλώσεις του περί Συνθήκης της Λωζάννης που είναι “κατά 97% παρωχημένη”, αλλά τόνισε επιπλέον ότι “ως ένα βαθμό είναι παρωχημένη και ως προς τις μειονότητες”. Αυτά από μία Κυβέρνηση που εκμεταλλεύτηκε με τον χειρότερο τρόπο το μειονοτικό πριν τις εκλογές».

 «Η αναπαραγωγή αυτών των θέσεων με την ανοχή, μάλιστα, της Κυβέρνησης δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους και ερωτήματα που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό», υπογραμμίζει.

ΠΑΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ανασχηματισμός με όρους ανακύκλωσης

 «Με όρους ανακύκλωσης ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν ακόμη ανασχηματισμό ομολογώντας την στελεχιακή ένδεια και την αποτυχία της  δήθεν επιτελικής κυβέρνησης του, που παραμένει από τις μεγαλύτερες αριθμητικά. Μόνο που πήχης δεν είναι πια τα ανέξοδα λόγια, αλλά η αδυσώπητη πραγματικότητα και τα κυβερνητικά πεπραγμένα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με τον νέο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Παράλληλα, συμπληρώνει ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης επιστρέφει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφού πρώτα είχε απομακρυνθεί ως αποτυχημένος μετά τις πυρκαγιές του 2021 και με «διαπιστευτήρια» την αναποτελεσματική παρουσία του στο Υπουργείο Υγείας, καθώς το Ε.Σ.Υ. καταρρέει και απαξιώνεται συστηματικά. Ως φαίνεται, το Υπουργείο Υγείας είναι μονοπώλιο των πολιτικών τέκνων του Γιώργου Καρατζαφέρη».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταλήγει υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε παταγωδώς να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών σε μια σειρά από γεγονότα και χρειάστηκαν έξι μήνες στον κ. Μητσοτάκη για να το ομολογήσει.

Οχυρωμένη στην αλαζονεία της, με διάθεση μόνο για διευθετήσεις συμφερόντων και όχι μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών και ιδίως των πιο αδύναμων, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί πάλι με όρους επικοινωνίας και ανασχηματισμούς «μουσικών καρεκλών» να διαχειριστεί την πολιτική φθορά της».

ΚΚΕ: Επιτάχυνση της «μεταρρυθμιστικής ατζέντας» της ΝΔ

 «Ο μόνος στόχος που υπηρετούν οι ονομαζόμενες «διορθωτικές» αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι η επιτάχυνση της λεγόμενης «μεταρρυθμιστικής» ατζέντας της κυβέρνησης της ΝΔ, που για την εργατική – λαϊκή πλειοψηφία σημαίνει νέα βάρη», επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος σε ανακοίνωσή του.

Και προσθέτει: «Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται και από την επιστροφή υπουργών σε γνώριμες θέσεις στις οποίες διακρίθηκαν για το αντιλαϊκό τους έργο και τώρα επανέρχονται με αποστολή να το επισπεύσουν».

Ελληνική Λύση: «Ανασχημάτισε» υπουργούς που ο ίδιος είχε «ανασχηματίσει»

 «Ο «περιορισμένος» ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι άλλη μία ομολογία της «διευρυμένης» κυβερνητικής αποτυχίας. Ο κ. Μητσοτάκης «ανασχημάτισε» υπουργούς που ο ίδιος είχε «ανασχηματίσει» κατά την πρωθυπουργική του θητεία», αναφέρει η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της, ενώ σημειώνει:

 «Όσους ανασχηματισμούς και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης, οι Έλληνες πλέον έχουν «σχηματίσει» σαφή άποψη για το εύρος της κυβερνητικής αποτυχίας και επικινδυνότητας».

Νέα Αριστερά: Ανακύκλωση της κυβερνητικής αποτυχίας

Για ανακύκλωση της κυβερνητικής αποτυχίας κάνει λόγο η Νέα Αριστερά, αναφερόμενη στον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

 «Η ανακύκλωση και η τοποθέτηση σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια υπουργών που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: Είτε ότι ο πρωθυπουργός έχει στερέψει από πολιτικό προσωπικό και προθύμους, είτε ότι εργαλειοποιεί την διακυβέρνηση της χώρας για εσωτερικούς σκοπούς. Και στις δυο περιπτώσεις ένα είναι σίγουρο: το αδιέξοδο του συστήματος Μητσοτάκη», συμπληρώνει.

Συνεχίζοντας υποστηρίζει: Από εκεί και πέρα, η καρατόμηση του κ. Οικονόμου επιβεβαιώνει την αποτυχία του λαϊκισμού και της δημαγωγίας περί ασφάλειας, την ώρα που οι πολίτες βιώνουν καθημερινά ανασφάλεια και φόβο. Για την επιστροφή του κυρίου Χρυσοχοΐδη (την πέμπτη αν δεν κάνουμε λάθος) στο ίδιο υπουργείο, δεν χρειάζονται σχόλια. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Στη χώρα που το βρεφικό γάλα πωλείται έως και 213% ακριβότερα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολίτες έχουν πιο σημαντικά θέματα να αντιμετωπίσουν από τις «μουσικές καρέκλες» της κυβέρνησης και τους τακτικισμούς του πρωθυπουργού».

Πηγή: Naftemporiki