Οι χειμερινές εκπτώσεις θα είναι τα… Χριστούγεννα των εμπόρων

Οι επαγγελματίες του κλάδου ευελπιστούν σε τόνωση της πελατειακής κίνησης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”

Η πόλη έβαλε τα καλά της, πήρε όψη γιορτινή με φώτα και στολίδια για να υποδεχτεί το νέο έτος. Ωστόσο οι προσδοκίες για αυξημένη πελατεία στο λιανεμπόριο δεν επαληθεύτηκαν.

 «Αν και στους δρόμους κυκλοφορούσε αρκετός κόσμος, οι περισσότεροι δεν έκαναν αγορές ή έπαιρναν τα απολύτως απαραίτητα. Ουσιαστικά δουλέψαμε δύο μέρες τα Χριστούγεννα και δύο την Πρωτοχρονιά. Υπάρχει φόβος για τα αυξημένα έξοδα σε ενέργεια και κόστος διαβίωσης. Και οι καταναλωτές αποφασίζουν να είναι πιο φειδωλοί στο τι θα ξοδέψουν. Είναι στριμωγμένοι οικονομικά», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως στο λιανεμπόριο αναμένουν μια τόνωση της πελατειακής κίνησης την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων που θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

 «Πάντα την περίοδο των εκπτώσεων υπάρχει μια τόνωση της κίνησης. Ελπίζουμε ότι αυτό θα ισχύσει και φέτος. Οι εκπτώσεις είναι κατά κάποιο τρόπο τα… Χριστούγεννα των εμπόρων! Αρκετοί καταναλωτές πιστεύουμε ότι κράτησαν στην άκρη χρήματα για τις εκπτώσεις. Κάποιοι αφού πληρώσουν τους άλλους λογαριασμούς, με τα λεφτά που θα έχουν, θα πάρουν ρούχα ή/ και παπούτσια, που με τις εκπτώσεις θα τα βρουν σε καλύτερες τιμές», σημείωσε.

Εξάλλου απαντώντας σε ερώτησή μας για το Open Mall Gallerious που θα αλλάξει το τοπίο του λιανεμπορίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης, είπε πως «οι εργασίες προχωρούν κανονικά» και ότι «θα είναι έτοιμο πριν το deadline της 31/8».

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία του  Open Mall Galerius  αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ανανεωμένου, αναβαθμισμένου αισθητικά περιβάλλοντος χώρου, που θα ενισχύσει την εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή του κέντρου αλλά και στη διευκόλυνση των καταναλωτών. Παράλληλα θα λειτουργήσουν ένα μεγάλο market place, το emporikosmall.gr, με τα καταστήματα του Open Mall και πληροφορίες για την περιοχή.

Τι πρέπει να ξέρουμε για την χειμερινή περίοδο εκπτώσεων

Θα διαρκέσουν 9 Ιανουαρίου μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2023. Τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να μείνουν ανοιχτά κατά την πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου (15 Ιανουαρίου), με προτεινόμενο ωράριο από τις 11πμ έως 6μμ.

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, διευκρινίζεται, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

 «Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερο από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία. Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορία προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης («από τόσο τοις εκατό έως τόσο τοις εκατό%»).

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη, με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΣΘ.