Οι ελαιοπαραγωγοί του Μεταγγιτσίου στο πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας

Στην περιοχή του Μεταγγιτσίου, ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο πόδι της Σιθωνίας, όπου κι αν κοιτάξει κανείς θα δει ελαιώνες με την ποικιλία Γαλανό που συναντάται μόνο εκεί.

Ο Aγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου τα τελευταία χρόνια συσκευάζει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και το διαθέτει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με την επωνυμία Γαλανό Μεταγγιτσίου ΠΟΠ βιολογικής καλλιέργειας και ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Τα μέλη του συνεταιρισμού, ο οποίος είναι από τους παλαιότερους στην Ελλάδα καθώς ιδρύθηκε το 1924, είναι ωφελούμενοι του προγράμματος Ευφυούς Γεωργίας, μια πρωτοβουλία που με την υποστήριξη της ΑΒ Βασιλόπουλος και την συνεργασία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής εισάγει υψηλές τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.

 «Με τέτοιους συνεργάτες αποκτούμε αυτοπεποίθηση και βλέπουμε με αισιοδοξία την φετινή καλλιεργητική περίοδο. Με τις δυνατότητες που μας δίνει ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός που εγκαταστάθηκε στην περιοχή μας πλέον όλοι οι παραγωγοί έχουν τη γνώση των καιρικών και εδαφικών παραμέτρων και μπορούμε να προγραμματίσουμε καλύτερα τις εργασίες μας στον αγρό αλλά και τις υπόλοιπες ασχολίες μας. Γνωρίζουμε πότε μπορούμε να μπούμε στο χωράφι και να καλλιεργήσουμε χωρίς να επηρεάσουμε την ποιότητα του εδάφους και τη δομή του, πότε μπορούμε να ψεκάσουμε και γενικά ξέρουμε καλύτερα τι μας ξημερώνει.

Η πρώτη μας επαφή με την τεχνολογικά υποβοηθούμενη γεωργία είναι μία απολαυστική εμπειρία και αλλάζει τις ζωές μας με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κωνσταντίνος Βλαβής.