Οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή απογειώνουν και τον χρυσό

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ωθούν και πάλι τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των πολύτιμων μετάλλων. Η τιμή του χρυσού και του αργύρου επιδίδεται σήμερα σε ράλι, στον απόηχο των επιθέσεων σε κρίσιμες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, που εκτίναξαν σε υψηλά εξαμήνου και τις τιμές του αργού.

Η τιμή σποτ του χρυσού καταγράφει άνοδο 1,6% στα 1.512,14 δολάρια η ουγκία, ενώ του αργύρου κάνει άλμα 3,2% στα 17,9938 δολάρια η ουγκιά.

Ο χρυσός έχει ανέλθει σε υψηλά έξι ετών αυτόν τον μήνα εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, που αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να χαλαρώσουν την πολιτική τους, αλλά και εξαιτίας των επίμονων γεωπολιτικών εντάσεων. Η προσοχή των επενδυτών τώρα στρέφεται στην «απάντηση», που θα δώσουν οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία στους υπευθύνους της επίθεσης.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Ωστόσο η Ουάσιγκτον έδειξε ευθέως το Ιράν. Η Σαουδική Αραβία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως ποιον θεωρεί υπεύθυνο για την κίνηση, που έπληξε το ήμισυ περίπου της παραγωγής της.

naftemporiki.gr