Οι υπαίθριοι βιβλιοπώλες του Παρισιού «απειλούν» την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων

People stand in front of the countdown clock showing 366 days, one year to go until the Paris 2024 Olympic Games opening ceremony, near the Eiffel Tower in Paris, France, July 26, 2023. REUTERS/Benoit Tessier

Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης η τελετή έναρξης δεν θα διεξαχθεί σε στάδιο αλλά σε ανοιχτό χώρο, στον Σηκουάνα και πέριξ αυτού.

Κίνδυνο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού αποτελούν οι υπαίθριοι βιβλιοπώλες στις όχθες του Σηκουάνα, μία από τις ατραξιόν της γαλλικής πρωτεύουσας εδώ και αιώνες.

Οι παριζιάνοι βιβλιοπώλες, το μεγαλύτερο υπαίθριο ανοιχτό βιβλιοπωλείο στον κόσμο με παρουσία στις όχθες του Σηκουάνα τα τελευταία 450 χρόνια, αρνούνται να μετακινηθούν παρά τις πιέσεις που δέχονται από τις γαλλικές Αρχές.

Στην επιστολή που τους εστάλη στις 25 Ιουλίου από το αρχηγείο της αστυνομίας του Παρισιού σημειώνεται η κρισιμότητα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της μετακίνησης των περίφημων πράσινων κουτιών μέσα στα οποία τοποθετούνται τα βιβλία.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης η τελετή έναρξης δεν θα διεξαχθεί σε στάδιο αλλά σε ανοιχτό χώρο, στον Σηκουάνα και πέριξ αυτού.

Η περιφέρεια επικαλείται το άρθρο του κώδικα εσωτερικής ασφάλειας το οποίο προβλέπει μια περίμετρο όπου «ρυθμίζεται η πρόσβαση και η κυκλοφορία των πολιτών» προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια «ενός τόπου ή γεγονότος που εκτίθεται στον κίνδυνο τρομοκρατικών πράξεων».

Οι βιβλιοπώλες απαντούν πως δεν έχουν καμία πρόθεση να μετακινηθούν θεωρώντας πως αποτελούν ένα μεγάλο σύμβολο του Παρισιού τα τελευταία 450 χρόνια και το να εξαφανιστούν στη μεγάλη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μια τρέλα.

Εκτιμάται πως λόγω της απόφασης των Αρχών θα πρέπει να μετακινηθούν περίπου 570 κιβώτια που αποτελούν το 59% του συνόλου.

Η Πόλη του Φωτός προσφέρθηκε να αναλάβει την αφαίρεση και την επανατοποθέτηση των κιβωτίων, καθώς και την ανακαίνιση τους και αποζημίωση όσων υποστούν φθορές.

Σύμφωνα με τον δήμο του Παρισιού η ανακαίνιση θα αποτελέσει ένα ακόμα στοιχείο της κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων και θα συμβάλει στην υποστήριξη για την υποψηφιότητα των υπαίθριων βιβλιοπωλών στις όχθες του Σηκουάνα για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco.

Οι βιβλιοπώλες υποστηρίζουν πως τα κουτιά είναι τόσο παλιά ώστε με την μετακίνησή τους θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ εκτιμάται πως για την αποκατάσταση όλων των κουτιών θα απαιτηθούν 1,5 εκατ. ευρώ. Πολλοί εκφράζουν επίσης αμφιβολίες για το αν θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις.

in.gr