ΟΗΕ: Σημαντική επιδείνωση της κατάστασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Μια ειδικός των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία έχει επιδεινωθεί σημαντικά από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου χρόνου. Η ίδια έκανε λόγο για “συστηματική καταστολή” των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

“Οι ρωσικές αρχές έχουν περιορίσει σημαντικά τις ελευθερίες του συνεταιρίζεσθαι, του συναθροίζεσθαι ειρηνικώς και την ελευθερία της έκφρασης, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης, και έχουν υπονομεύσει θεμελιωδώς την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και τις εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης”, όπως αναφέρεται σε αντίγραφο της έκθεσης της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είδε το Reuters.

“Η κατάσταση ήταν ήδη σε σταθερή πτώση τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εν μέρει λόγω των δύο πολέμων στην Τσετσενία που έληξαν το 2009”, σημειώνει η ειδική εισηγήτρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μαριάνα Κατζάροβα.

“Μια σειρά διοικητικών κυρώσεων εφαρμόζεται αυθαιρέτως εις βάρος των αντιφρονούντων και βία χρησιμοποιείται εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών”, αναφέρεται.

“Η ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εθνικό επίπεδο και η αποχώρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μείωσαν τις δυνατότητες που προσφέρονται στα θύματα για προσφυγές και αποζημιώσεις”, υπογραμμίζει η Κατζάροβα.

Τονίζει «το κλίμα ατιμωρησίας, το απρόβλεπτο των αλλαγών που έγιναν στο νόμο –εκτός από την ασάφεια, τον αριθμό και το εύρος τους– καθώς και την αυθαίρετη εφαρμογή τους», που ανάγκασαν πολλούς Ρώσους σε εξορία.

Αυτή είναι η πρώτη φορά στα 16 χρόνια του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (HRC) που καλείται να εξετάσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχόλιο από την ρωσική διπλωματική αποστολή στη Γενεύη.

Αυτή η έκθεση, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη σύνοδο που διεξάγεται τώρα στη Γενεύη, δεν φαίνεται να περιέχει εκπλήξεις ή συγκλονιστικές αποκαλύψεις, αλλά η υιοθέτηση της έκθεσης της εισηγήτριας σηματοδοτεί ήττα για την Μόσχα στην διπλωματική μάχη της με τους συμμάχους του Κιέβου σε όλα τα φόρα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

real.gr