Ομάδα εθελοντών για τα αδέσποτα ζώα στον δήμο Κασσάνδρας

Ο δήμος Κασσάνδρας έχει δημιουργήσει μια ομάδα εθελοντών για τα αδέσποτα ζώα με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Περιβάλλοντος κ. Παύλο Παντζίκη, η οποία μεριμνά για τα αδέσποτα ζώα, συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα για να δοθούν λύσεις για θέματα που αφορούν δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα.

Εθελοντές από την ίδια ομάδα, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ταΐζουν τα αδέσποτα με τροφές μου έχει προμηθεύσει ο δήμος.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες μηνών του δήμου Κασσάνδρας, της Τοπικής αυτοδιοίκησης Πευκοχωρίου, της Julie Tsiakmakis (Halkidiki animal rescue) και από εθελοντές που πρόσφεραν οικονομική στήριξη ώστε να είναι πραγματοποιήσιμο, χθες το πρωί δυο σκυλιά από την παραλία Πευκοχώριου (προβλήτα) μεταφέρθηκαν σε πανσιόν σκύλων ώστε να γίνει μια προσπάθεια να βρεθούν άνθρωποι να τα υιοθετήσουν.

“Όλες οι κινήσεις γίνονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και εφόσον δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα να πράξουμε διαφορετικά.

Όλη αυτή η συντονισμένη προσπάθεια έγινε ώστε να δοθεί μια λύση σ’ένα πρόβλημα το οποίο είναι χρόνιο.

Η υπεύθυνη στάση απ όλους μας είναι να υιοθετούμε ζώα να τα έχουμε πλήρως καλυμμένα από εμβόλια και με τσιπάκι και και να μην τα εγκαταλείπουμε στο δρόμο με την πρώτη αφορμή ή δυσκολία.

Τα αδέσποτα τα δημιουργούμε εμείς πράττοντας ανεύθυνα και με αδιαφορία για τους γύρω μας και κυρίως για τα ίδια τα ζώα.

Σύντομα θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση η οποία θα αφορά τα δεσπόζομενα ζώα και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους.

Επειδή έχει παρερμηνευθεί πολλές φορές, ακολουθεί εκ νέου επισύναψη της ισχύουσας νομοθεσίας για τα αδέσποτα.

4039/2-2-2012 (ΦΕΚ Α 15)

Αναφέρεται στα δεσποζόμενα και στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και στην προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίησή τους με κερδοσκοπικό σκοπό.

Η περισυλλογή (άρθρο 9) των αδέσποτων σκύλων ανήκει στις αρμοδιότητες των οικείων Δήμων ή συνδέσμων Δήμων ή ακόμη και σε φιλοζωικά σωματεία ή φιλοζωικές οργανώσεις. Υποχρέωση των Δήμου είναι η σύσταση 5μελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που υλοποιεί ο Δήμος ενώ είναι αρμόδια να αποφασίζει για την επικινδυνότητα ή όχι ενός ζώου συντροφιάς (άρθρ. 1, παρ. στ’, του ίδιου νόμου).

Όσα αδέσποτα έχουν περισυλλεχθεί, έχουν πραγματοποιήσει τις ιατρικές εξετάσεις που προβλέπονται, έχουν τσιπαριστεί – εμβολιασθεί – στειρωθεί και αποπαρασιτωθεί αλλά δεν έχουν υιοθετηθεί είναι έτοιμα να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον (εντός των ορίων του οικείου Δήμου). Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να επιβλέπουν την διαδικασία επανένταξής τους καθώς και να παρέχουν τροφή και νερό στα σημεία που επανεντάσσουν τα ζώα.”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομάδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κίνηση Πολιτών Πευκοχωρίου”.