Οριστικό τέλος στις δημοπρασίες ειδών από κέρατο ρινόκερου

Ο Οίκος Sotheby’s έγινε ο τελευταίος διεθνής Οίκος δημοπρασιών που σταματά τις πωλήσεις αντικειμένων από κέρατο ρινόκερου, αποσύροντας παμπάλαια αντικείμενα από προγραμματισμένη δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ, μετά τη θύελλα αντιδράσεων από Οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Οίκος δημοπρασιών επρόκειτο να πουλήσει τρία αντικείμενα από κέρατο ρινόκερου την προσεχή εβδομάδα.

«Η εταιρεία δεν θα διαθέτει πλέον προς πώληση είδη από κέρατο ρινόκερου στο μέλλον», επιβεβαίωσε ο Νίκολας Τσόου, πρόεδρος του Sotheby’s στην Ασία. «Ο Οίκος εκφράζει τη λύπη του για τις παράνομες σφαγές και το εμπόριο που θέτει σε κίνδυνο την άγρια πανίδα, ενώ στηρίζει αποφασιστικά τις προσπάθειες για την προστασία των ζώων της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την ακύρωση από τον ανταγωνιστή του Οίκο Bonhams της πώλησης στο Χονγκ Κονγκ 21 γλυπτών σμιλευμένων σε κέρατο ρινόκερου, εκτιμώμενης αξίας 3,87 εκατομμυρίων δολαρίων (3,41 εκατ. ευρώ), έπειτα από έντονες πιέσεις, σύμφωνα με την οικολογική Οργάνωση Humane Society International.

Ένας άλλος Οίκος δημοπρασιών, ο Christie’s, έχει ήδη απαγορεύσει τις πωλήσεις ειδών από κέρατο ρινόκερου.

Οι Οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος έχουν προειδοποιήσει ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση της ζήτησης για παμπάλαια κέρατα ρινόκερου θα δημιουργήσει κίνδυνο εξαφάνισης του είδους. Η Νότια Αφρική, που φιλοξενεί περίπου το 80% του πληθυσμού των ρινόκερων, είναι ο τόπος κυνηγιού που προτιμούν οι λαθροκυνηγοί. Περισσότερα από 7.100 ζώα έχουν θανατωθεί την τελευταία δεκαετία.

Το κέρατο ρινόκερου είναι περιζήτητο στην Ασία, με την τιμή του να φθάνει τα 60.000 δολάρια (52.900 ευρώ) ανά χιλιόγραμμο.