Ορθόδοξος Συναξαριστής

Σήμερα 25 Οκτωβρίου στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμάται:
Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος οι νοτάριοι
Αγία Ταβιθά
Άγιοι Ουαλλέριος και Χρυσάφιος
Άγιος Αναστάσιος
Άγιος Ουαλλερίνος
Άγιος Σαβίνος
Άγιος Ούαρος «ὁ ἐν Αἰγύπτῳ»
Άγιος Γεώργιος επίσκοπος Αμάστριδος
Άγιοι Παππίας, Διόδωρος και Κλαυδιανός
Άγιοι Δύο Μάρτυρες από τη Θράκη
Αγία Χρυσάνθη
Όσιοι Μαρτύριος ο Έγκλειστος και Μαρτύριος ο διάκονος
Άγιοι Φαύστος, Βασίλειος και Λουκιανός
Άγιοι Νικηφόρος και Στέφανος
Άγιοι Φιλάδελφος και Πολύκαρπος
Όσιος Μακάριος επίσκοπος Πάφου της Κύπρου
***
Αγία Ταβιθά

«Αὐτὴ ἦν πλήρης ἀγαθῶν ἔργων καὶ ἐλεημοσυνῶν, ὧν ἐποίει». Έτσι πλέκει το εγκώμιο της Αγίας Ταβιθά ο ευαγγελιστής Λουκάς. Η λέξη Ταβιθά είναι συριακή και ερμηνεύεται Δορκάς (ζαρκάδι). Το όνομα αυτό έφερε ή ευσεβέστατη αυτή και φιλάνθρωπη χριστιανή, που κατοικούσε στην Ιόππη.
Από τίς Πράξεις των Αποστόλων (θ’ 36-40) πληροφορούμαστε ότι η Δορκάς, ήταν εξειδικευμένη υφάντρια πού κατασκεύαζε χιτώνες και ιμάτια, τα όποια πωλούσε και από τα έσοδα συντηρούσε φτωχούς, χήρες και ορφανά. Όταν ο απόστολος Πέτρος, στα πλαίσια της διάδοσης του Ευαγγελίου, έφτασε στη Λύδδα της Παλαιστίνης, συνέβη ν’ ασθενήσει η Δορκάς και να πεθάνει. Και ενώ είχαν ετοιμαστεί όλα για την κηδεία της, έγινε γνωστό ότι ο Πέτρος ήταν στη Λύδδα. Τότε δύο απεσταλμένοι, παρακάλεσαν τον Πέτρο να έλθει στην Ιόππη. Όταν έφτασε, τον ανέβασαν στο υπερώο, όπου ήταν νεκρή η Δορκάς. Συγκινημένος ο Πέτρος, χωρίς να πει τίποτα, έβγαλε όλους έξω, γονάτισε και προσευχήθηκε θερμά. Έπειτα είπε: «Ταβιθᾶ ἀνάστηθι». Και πράγματι η νεκρή αναστήθηκε! Αυτό χαροποίησε αφάνταστα τους παρευρισκόμενους, και το γεγονός διαδόθηκε σ’ όλη την Ιόππη με αποτέλεσμα να πιστέψουν πολλοί στον Χριστό.
Από τότε η Ταβιθά έζησε αρκετά χρόνια, γεμάτα αγαθά έργα και ελεημοσύνες. Ο θάνατος τη βρήκε σε βαθιά γεράματα. Και έτσι η φιλάγαθη αυτή γυναίκα, έφυγε ειρηνικά και με αγαλλίαση διότι την αξίωσε ο Θεός να περάσει τη ζωή της ωφέλιμα γεμάτη πνευματικούς καρπούς.