«Ουράνια Σώματα» από το Βατικανό στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης

Πάνω από 40 έργα εκκλησιαστικής τέχνης θα δανείσει στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το Βατικανό στο πλαίσιο της έκθεσης που διοργανώνεται για τη σχέση μεταξύ της μόδας και της Καθολικής θρησκείας και θα θαυμάσει το κοινό στη Νέα Υόρκη από 10 Μαΐου έως 8 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το αμερικανικό μουσείο.

Ορισμένα από τα έργα αυτά, που προέρχονται από το σκευοφυλάκιο της Καπέλα Σιστίνα, «δεν έχουν βγει ποτέ από το Βατικανό».

Ανάμεσά τους υπάρχουν δακτυλίδια και τιάρες που φορούσαν Προκαθήμενοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ενδύματα που καλύπτουν μια περίοδο 15 και πλέον ποντιφικάτων μεταξύ του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε στη Ρώμη όπου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, η σχεδιάστρια μόδας Ντονατέλα Βερσάτσε, η θρυλική μορφή του περιοδικού Vogue ‘Αννα Γουίντουρ και ο καρδινάλιος Τζιανφράνκο Ραβάσι, «υπουργός» Πολιτισμού στην Αγία ‘Εδρα.

«Η μόδα και η θρησκεία συνδέονταν πάντα με μια στενή και αμοιβαία σχέση, αποτελώντας η μια πηγή έμπνευσης και επιρροής για την άλλη», δήλωσε ο ‘Αντριου Μπόλτον, διευθυντής του Costume Institute του Met.

Η έκθεση με τίτλο: «Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination» («Ουράνια Σώματα: Μόδα και Καθολική Φαντασία») θεωρείται μια από τις πλέον αναμενόμενες του 2018.

Παρουσιάζει δημιουργίες των οίκων Balenciaga, Dolce & Gabbana, Valentino… για να αφηγηθεί την ιστορία της μόδας μέσα από τα δόγματα και τους κώδικες της χριστιανοσύνης, που αποτελούν ανεξάντλητες πηγές έμπνευσης για τους σχεδιαστές του χθες και του σήμερα.

Πολύτιμα φορέματα εμπνευσμένα από το Βυζάντιο από τη Chanel και τους Dolce & Gabbana, ο κήπος της Εδέμ σε μια εκδοχή υψηλής ραπτικής από τον Valentino, ένας μανδύας καρδιναλίου σε βραδινή εκδοχή από τον οίκο Balenciaga… Οι εικόνες, οι ιστορίες και τα σύμβολα του Χριστιανισμού εμπνέουν τους σχεδιαστές της μόδας που δεν διστάζουν να αντλούν ιδέες από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη για τις κολεξιόν τους.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ