Ουκρανία: «Φιλορώσοι χάκερ» πίσω από μεγάλη κυβερνοεπίθεση στη Νορβηγία

Ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς της Νορβηγίας δέχθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες κυβερνοεπίθεση άρνησης παροχής υπηρεσιών (DDOS) ανακοίνωσε την Τετάρτη η νορβηγική αρχή ασφαλείας NSM.

Η αρχή απέδωσε τις επιθέσεις σε «εγκληματική ομάδα φιλορώσων χάκερ».

Οι επιθέσεις είχαν στόχο φορείς που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες, ανέφερε η υπηρεσία, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιοι ήταν οι στόχοι.

«Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι δεν εκλάπησαν ευαίσθητες πληροφορίες» δήλωσε η επικεφαλής της NSM Σόφι Νάιστρομ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TV2.

«Εργαζόμαστε για να προσδιορίσουμε αν υπάρχει σύνδεση με κρατικούς παράγοντες» είπε σύμφωνα με το Reuters, αναφερόμενη στις ομάδες χάκερ που πιστεύεται ότι δρουν για λογαριασμό του στρατού της Ρωσίας, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Εκτός λειτουργίας βρίσκεται πάντως ο ιστότοπος της Νορβηγικής Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, ο οποίος σύμφωνα με τοπικά μέσα ήταν ένας από τους στόχους.

«Πρόσφατα είδαμε επιθέσεις σε άλλες χώρες, αν και καμία δεν έχει αναφέρει αντίκτυπο μακράς διαρκείας», δήλωσε η διευθύντρια της NSM, Σόφι Νιστρόεμ.

Αντίστοιχες κυβερνοεπιθέσεις έχει δεχθεί μεταξύ άλλων η Ιταλία, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε Δυτικές τράπεζες ως αντίποινα για τη στήριξη που προσφέρεται στο Κίεβο.

in.gr